Plug-and-play installatiemodule krijgt een vervolg

Erik op 13 juni 2018 | 3 minuten leestijd
Van een seriematige productie is nog geen sprake. Maar dat de plug &play installatiemodule die
Löwik Installatietechniek uit Almelo samen met Eaton Industries en C&S Benelux ontwikkelde voor een doorbraak zal zorgen, zijn ze bij Löwik we van overtuigd. Na een eerdere geslaagde pilot in Enschede zal de installatiemodule waarschijnlijk dit jaar ook bij een woningbouwproject in Zwolle worden toegepast.

De Löwik installatiemodule werd begin dit jaar gepresenteerd en maakt het mogelijk elektra-aansluiting buiten de woning te realiseren. Toepassing van de module betekent wel dat het bouwproces en met name de aansluiting op het elektriciteitsnet anders moet worden georganiseerd. Met de installatiemodule kan de infra-aannemer die doorgaans in opdracht van de netbeheerder werkt vlak voor de bouw in één keer de ondergrondse infrastructuur aanleggen.

Löwik Installatietechniek heeft samen met onder meer Eaton Industries en C&S Benelux de module ontwikkeld. Woningbouwproject De Boddenkamp in Enschede had in januari van dit jaar de primeur. Hier legde de netbeheerder al voor de plaatsing van de woningcasco’s een hoofdaansluiting met een slimme meter aan. Daarna plaatste de bouwer het woningcasco met de installatiemodules waarna de installateur direct de elektrotechnische installatie kon aansluiten.

Partijen onderkennen voordelen

‘We zijn nog niet toe aan een seriematige productie,’ vertelt Rik van Dieren. ‘Daar gaan nog wel enkele pilots overheen. Voor Enschede hadden we nog een prototype, een module die specifiek gemaakt was voor het betreffende bouwproject. Hij was ook alleen bedoeld om te kijken hoe de werkwijze bevalt en of toepassing ervan in het bouwproces is in te passen. Maar duidelijk is wel dat alle betrokken partijen de voordelen van het systeem onderkennen. Een voorwaarde om de module straks in serie te produceren is dat hij een stuk kleiner zal moeten worden dan de module die we in Enschede hebben geïntroduceerd zodat hij op elke willekeurige andere plek ook kan worden toegepast.’

Het eerstvolgende nieuwe project waarbij Löwik opnieuw de installatiemodule wil uittesten betreft waarschijnlijk een nieuwbouwproject in Zwolle. Van Dieren: ‘Dit is eveneens het gebied van netbeheerder Enexis en met deze partij hebben we ook in Enschede samengewerkt. We zijn met Enexis in gesprek over mogelijke aanpassingen.’

Bouwproductie blijft nog achter

De pilot van Löwik Installatietechniek kan een structurele bijdrage leveren aan het versnellen en vergemakkelijken van de woningproductie. In veel gemeenten worden nu weer volop nieuwbouwplannen ontwikkeld en is de bouwproductie na een onderbreking door de crisis inmiddels op gang gekomen. Maar de productie blijft nog steeds achter wat voor een belangrijk deel is toe te schrijven aan de complexiteit op de bouwplaats zelf. Bouwers, installateurs en nutsbedrijven zijn van elkaar afhankelijk en zitten elkaar vaak in de weg, zeker in stedelijke gebieden. Door de woningaansluiting op elektra met een plug&play te standaardiseren zijn netbeheerder en bouwer niet meer van elkaar afhankelijk, lopen ze elkaar ook niet meer in de weg kunnen zij aan hun eigen planning vasthouden. Ook kan de installateur in een vroeg stadium in de bouw al verlichting en – bij all electric – verwarming realiseren, wat bijdraagt aan de kwaliteit van het bouwen.

Gerelateerde artikelen