Techpionier Plant-e heeft de opdracht gekregen om de berm van de provinciale weg zo in te richten dat deze duurzame vorm van energieopwekking mogelijk wordt. De provincie en het Hoogheemraadschap steken gezamenlijk 450.000 euro in het project.
De N470 geeft energie
In het kader van het project ‘de N470 geeft energie’ wordt half september een proefopstelling geïnstalleerd. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland zegt in een persbericht: “Met het project ‘de N470 geeft energie’ creëren wij een omgeving waarin we met innovatieve bedrijven, burgers en onderwijsinstituten samen innoveren.”
Plant-e
Plant-e is een relatief nieuw bedrijf dat hard aan de weg timmert. Eerder deze maand ontving Plant-e een prijs voor hun innovatieve vorm van energieopwekking op het World Economic Forum, een evenement voor veelbelovende techpioniers. Plant-e directeur Marjolein Helder: “We zijn erg trots op de prijs. Gelukkig hadden we de bevestiging van de provincie en het Hoogheemraadschap al voor we deze internationale erkenning kregen. De proefopstelling in Zuid-Holland is voor ons namelijk een grote stap om te zorgen dat dit systeem een volwassen alternatief wordt om duurzaam energie op te wekken.”
Deze nieuwe vorm van energieopwekking wekt ongeveer 1 watt per strekkende meter op. Dit is ongeveer de helft van wat een zonnepaneel van 1,5 meter oplevert, met het verschil dat de technologie van Plant-e dag en nacht energie oplevert. Langs de N470 wordt een strook van 125 meter gebruikt voor Plant-e, goed voor een energieopbrengst van 125 watt. De resultaten van deze pilot worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen.
Jonne Klaver: “Samen met het Hoogheemraadschap zien wij veel potentie in de plantenbatterij. Bijna een kwart van het oppervlakte van Zuid-Holland is geschikt om via micro-organismen in de bodem stroom te leveren. Wie weet wordt in de nabije toekomst de elektriciteit voor straatverlichting, stoplichten en signalering opgewekt door de rietkraag langs de weg.”
Hoe werkt het?
In een notendop werkt de technologie van Plant-e als volgt: Via fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel van dit materiaal wordt door de plant gebruikt om te groeien, maar een groot deel wordt niet door de plant gebruikt en komt via de wortels in de grond terecht. Micro-organismen rondom de wortels breken het materiaal af om energie te genereren. In dit proces komen elektronen vrij. Deze elektronen kunnen ‘geoogst’ worden als elektriciteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit proces niet schadelijk is voor de planten of grond.
Groot onderhoud
In eerste instantie wordt er groot onderhoud uitgevoerd aan de N470, maar de provincie besloot om extra geld vrij te maken om nieuwe technologieën en duurzame initiatieven uit te proberen. Hiermee draagt Zuid-Holland haar steentje bij aan de nationale energie-doelstellingen voor 2020. Hieruit kwam de samenwerking met Plant-e voort. “Voor de transitie naar duurzame energie is de inzet van verschillende schone energiebronnen nodig. De kennis die we hiermee opdoen is goed voor het milieu en onze economie”, zegt Han Weber, gedeputeerde energie voor de provincie.