​Plannen voor vmbo bedreigen installatiebranche

Erik op 21 april 2016 | 2 minuten leestijd
Als het aan staatssecretaris Dekker (Onderwijs) ligt, hebben techniekopleidingen op het vmbo binnenkort tien tot vijftien procent per jaar minder te besteden. Hiermee worden praktijklokalen wellicht te duur om te handhaven. Uneto-VNI ziet dit als een serieuze bedreiging voor techniek op het vmbo, en daarmee voor de installatiebranche.

De brancheorganisatie benadrukt in een reactie dat ‘praktijkonderwijs niet mogelijk is zonder goede faciliteiten.’ Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden, want de sluiting van techniekopleidingen kan negatieve gevolgen hebben voor de installatiebranche.

Breder

Specialistische techniekopleidingen worden momenteel omgezet in bredere opleidingen. Denk hierbij aan opleidingen als Produceren, Installeren of Energie. Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI, in een persbericht: “Er zijn middelen nodig om extra apparatuur en materialen aan te schaffen en te onderhouden. Een werkplaats kost al snel een half miljoen euro. In de bekostiging die de staatssecretaris nu voorstelt, ontbreekt dat geld gewoonweg.”

Installatiebranche

De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn qua werkgelegenheid hartstikke goed, stelt Uneto-VNI. De vraag naar energiezuinige gebouwen en woningen neemt bijvoorbeeld steeds meer toe, wat voor meer werkgelegenheid zorgt. Het besparen op techniekopleidingen kan juist daarom nare gevolgen hebben voor de installatiebranche.

Gerelateerde artikelen