Pilot Utrecht: 6 op de 10 woningen niet veilig/gezond

Erik op 23 februari 2016 | 4 minuten leestijd
De gemeente Utrecht liet van juni tot en met november vorig jaar de Pilot Gezonde en Veilige Woning uitvoeren. In een aantal wijken (Tuinwijk, Majellapark, Nieuw Engeland) konden woningeigenaren gratis de elektra-, gas- en waterleidinginstallaties in hun woningen te laten keuren. Wat bleek? Bijna zestig procent voldeed niet aan de keuringseisen.

In totaal werden 160 woningen gekeurd. Dat resulteerde in januari in een rapport met bevindingen. De alarmerende eindconclusie: van alle gekeurde woningen voldoet 59% niet aan de keuringseisen. De meeste gebreken deden zich voor in de elektrische installatie. Voorbeelden zijn een niet goed functionerende aardlekschakelaar, (te)veel belasting per groep en slechte en/of onjuiste bedrading. Deze gebreken worden vooral veroorzaakt door fouten bij installatie, gedrag en hobbyisme.

Gebreken elektriciteit

De elektrische voorzieningen waren meestal wel in orde. Hier en daar bleek dat de beschermingsmaatregelen tegen indirecte aanraking van actieve delen niet in orde was. Verder kwamen de drie betrokken installatiebedrijven een paar andere problemen tegen. Aan de elektrische installatie bleek daarentegen nogal eens wat te schorten. Een aantal van de geconstateerde gebreken geven direct een verhoogde kans op elektrocutie en brandgevaar en moeten dus snel verholpen worden.  

Tabellen

Alle gebreken zijn in het rapport heel precies beschreven en in tabellen weergegeven. De tabellen laten zien op welke onderdelen er precies is gekeurd en bij hoeveel procent van de keuringen dit specifieke punt niet in orde was:

Elektrische installatie

  • Beschermingsmaatregelen tegen directe aanraking van actieve delen zijn niet in orde – 20 %
  • Isolatieweerstand tussen actieve delen van de installatie onderling en de beschermingsleiding of metalen gestel is niet in orde* – 4 %
  • Beschermingsmaatregelen tegen indirecte aanraking van actieve delen zijn niet in orde – 39 %
  • Circuitimpedantie tussen fase en beschermingsleiding is niet in orde* – 26 %
  • Aardverspreidingsweerstand van de aardelektrode is niet in orde* – 3 %
  • Aanspreekstroom en aanspreektijd van aardlekschakelaar zijn niet in orde* – 2 %
  • Beschermingsmaatregelen tegen thermische invloeden zijn niet in orde – 2 %
  • Beschermingsmaatregelen tegen uitval van elektrische installatie zijn niet in orde* – 16 %

Elektrische voorzieningen

  • Beschermingsmaatregelen tegen directe aanraking van actieve delen zijn niet in orde – 3 %
  • Isolatieweerstand tussen actieve delen van de voorziening en de beschermingsleiding of metalen gestel is niet in orde* – 3 %
  • Beschermingsmaatregelen tegen indirecte aanraking van actieve delen zijn niet in orde – 12 %
  • Impedantie van beschermingsleiding in aansluitleidingen, verlengsnoeren en haspels is niet in orde* – 3 %
  • Beschermingsmaatregelen tegen thermische invloeden zijn niet in orde – 0 %
  • Beschermingsmaatregelen tegen uitval van elektrische installatie zijn niet in orde – 3 %

Bron: pilot Veilige gezonde woning

Oorzaken

De oorzaken van de gebreken zijn ook zo goed mogelijk in kaart gebracht. Drie kwart van alle fouten bleek voort te komen uit installatiefouten. Voorbeelden daarvan zijn het niet aarden van de badkamer, de gasleiding of de cv-ketel. In 73 procent van de gevallen was gedrag de oorzaak van het gebrek. Daaronder valt onder andere het ontbreken van een groepenverklaring of bedieningsvoorschrift van de aardlekschakelaar. Bewoners zijn niet wettelijk verplicht om zulke documenten voorhanden te hebben, maar het is wel handig als ze er zijn. Ook een grote categorie (68%) komt door doe-het-zelf fouten. Het gebruik van gekoppelde verlengsnoeren of onjuist schakelmateriaal zijn risico’s die goedbedoelde acties door hobbyisten met zich meebrengen. Iets meer dan de helft (55%) komt door slecht onderhoud. Fouten in de elektriciteitsinstallatie vanuit de bouw komen nauwelijks voor (1%)

De pilot is afgerond en beschreven. Na de evaluatie zal blijken of er een gevolg aan gegeven zal worden.