​Pelletkachels: “De markt groeit hard”

Casper op 4 april 2016 | 4 minuten leestijd
Nu de discussie over het verwarmen met aardgas steeds meer oplaait omdat dit te veel CO2 uitstoot , is het verstandig om te kijken naar de alternatieven. Eén van die oplossingen is een pelletkachel.

Het rendement van deze kachels is hoog en deze kunnen er voor zorgen dat Nederland er ook warmpjes bij zit als de gasleiding naar de woningen daadwerkelijk verdwijnt. Minder of helemaal niet meer afhankelijk zijn van gas klinkt veel consumenten als muziek in de oren. En de pelletketels worden steeds moderner. Paul Bijvoet is sinds 2006 leverancier van pelletkachels en kan gepassioneerd vertellen over de kachels. “De meeste kachels zijn aangesloten op het internet waardoor de consumenten kunnen zien wat het verbruik is. Daarnaast leest de kachel zelf de weersverwachting uit voor de komende dagen”, legt Bijvoet uit. “Als het warmer wordt, omdat de zon meer gaat schijnen, hoeft de ketel minder te stoken.”

Foto: Het display van de pelletkachel

Renovatie

Paul Bijvoet liet zijn kantoor en woonhuis afkoppelen van het gas. De oude boerderij die hij kocht, kreeg een complete renovatiebeurt. Warmte wordt geproduceerd door een pelletketel die verbonden is met een zaksilo vol met korrels die gemaakt zijn van zuiver afvalhout. “Dit is de brandstof voor mijn pelletkachels”, legt Paul Bijvoet uit. De kachel zuigt zelf de korrels op door een cycloon systeem. “Je ziet de pelletkorrels door de buizen vliegen. En het geeft een gezellig geluid. Het klinkt alsof je in een tentje ligt terwijl het buiten hard regent.” Daarnaast heeft Bijvoet op zijn dak zonnepanelen en een zonneboiler geïnstalleerd.

Je hoort ze niet

In zijn kantoortje is het aangenaam warm doordat in de hoek een pelletkachel staat te knorren. Al hoewel knorren, je hoort de kachel niet. “Dat is het mooie van de Duitse Wodtke pelletkachels. Ze zijn heel stil en schoner dan de goedkopere kachels.” Houtpellets zijn een CO2 neutrale brandstof, geschikt om één kamer mee te verwarmen, een compleet woonhuis of een industriële warm water. Wat kan met aardgas, kan ook met houtpellets alleen zijn de kosten lager. Houtpellets zijn doorgaans 30 tot 40% goedkoper dan aardgas en helemaal hernieuwbaar. Niet voor niets noemt Paul Bijvoet deze korrels “de brandstof van de toekomst.”

Foto: de houtpellets

Duurzaam alternatief

De pelletkachel is duurzaam, want het hout dat wordt gemaakt is afvalhout. Roken doet de kachel zodoende niet of nauwelijks en de as die wordt geproduceerd is gering. “Elke dag de la met as legen is echt niet nodig. Dat hoeft nauwelijks te worden gedaan en zelfs de onderhoudsmonteur kan deze taak overnemen”, vertelt Bijvoet. Qua onderhoud heeft Paul Bijvoet het dan ook goed, de Oostenrijkse ÖkoFEN pelletketel hoeft hij maar één keer per jaar van de assen te ontdoen!

Nederland loopt achter

In Nederland is de pelletkachel nog niet zo populair, maar de kachels winnen steeds meer terrein. “De markt groeit hard, maar de kennis over de kachels is nog gering. Het installeren van een pelletkachel is niet altijd makkelijk in bestaande bouw, maar ook niet in nieuwbouw. Er wordt nu nog veel pionierswerk uitgevoerd.” In Canada is de pelletkachel mateloos populair. De Canadezen maken al ruim veertig jaar gebruik van de kachels en ook Zwitserland loopt mijlenver op Nederland voor.

Ieder voordeel hebt zijn nadeel

Voordelen van pelletkachel ten opzichte van een cv-ketel:

  • Meer rendement
  • Duurzamer dan een cv-ketel
  • Geen gas nodig
  • Net zo nauwkeurig worden bediend als een cv-ketel
  • Makkelijk in het gebruik
  • Aansluiting met het online weerbericht in sommige gevallen mogelijk
  • Brandstof is relatief goedkoop

Nadelen:

  • Zelfstandig bijvullen van de brandstof (al dan niet via een aanzuigsysteem)
  • Meer serviceonderhoud
  • Hoge investeringskosten (€ 2000 tot € 6000)