PCM-vloeren in pilot renovatie Amsterdamse woningen

Erik op 27 maart 2017 | 3 minuten leestijd
RIHO Climate Systems uit Vorden past in Amsterdam haar PCM-vloeren voor het eerst toe bij woningrenovatie. In zes woningen die deel uitmaken van een pilot wordt warmte afkomstig van een warmtepompboiler geladen en ontladen in haar Chrystal Climate Floors.

De pilot met de PCM-vloeren (Phase Changing Materials) betreft een klein onderdeel in drie woningen op de begane grond en drie bovenwoningen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. De Crystal Climate Floor is een PCM-vloerensysteem dat het bedrijf samen met OC Autarkis heeft ontwikkeld. Omdat de woningen met de PCM-vloeren deel uitmaken van een grootschalige renovatie naar energielabel A, worden de prestaties nauwkeurig gemonitord. De PCM-vloer wordt geladen met de warmte afkomstig van een warmtepompboiler. Volgens de berekeningen die ten grondslag ligt aan het energieconcept zal de CO2-uitstoot in de woningen met PCM-vloeren de helft lager liggen dan bij de andere woningen die met een individuele cv-ketel worden uitgerust.

Bij vloeren gaat het om het type PCM 25, wat betekent dat het actief is in het stollingstraject van 20-28 °C. ‘De vloer zal tot 11:00 uur ’s avonds continu geladen zijn op een temperatuur van 23 °C,’ vertelt Jurgen Riethorst, directeur van RIHO Clymate Systems. ‘De warmtepompboiler die de vloeren laadt, gaat ’s nachts volledig uit waardoor de PCM kan ontladen. Daarmee zal gedurende de nacht de ruimtetemperatuur zeer langzaam dalen. Wanneer ’s morgens de ruimtetemperatuur te laag is, komt de warmtepompboiler weer in bedrijf.’

Warmtepompoiler

De verwarmingsbron is een 3,5 kW warmtepompboiler en heeft een 300 l boilervat met daarin een warmtewisselaar voor het laden van de vloer. De lucht wordt aangezogen via een kanaalsysteem en naar de warmtepomp geleid. De binnenkant van de kanalen is bekleed met 30 mm schuimisolatie om installatiegeluid te beperken. De warmtepomp zorgt voor een opwarming van het tapwater tot 55 °C waarbij 1x per drie etmalen het water elektrisch verder wordt opgewarmd tot 65 °C. Dit is voldoende voor een bescherming tegen de legionellabacterie. Riethorst: ‘We hebben voor deze warmtepompboiler gekozen omdat we maar een klein vermogen nodig hebben. In combinatie met deze PCM-vloer kunnen we volstaan met 2 kW aan verwarmend vermogen. Ook de prijs speelde een rol, we praten hier over een toestel voor een prijs die vergelijkbaar is met een goede hr-ketel. Een nadeel is wel het formaat. De warmtepompboiler is ca 2 m hoog en staat op een oppervlakte van een vierkante meter. Omdat het hier om kleine woningen gaat, tikt dat wel aan.’

De warmtepompboiler is geïnstalleerd in een kast komt die direct aan de woonkamer grenst. Daarom zijn er extra geluidsisolerende maatregelen getroffen. Het toestel produceert 40 dB(A) maar door de dubbele isolatie van de kast en geluiddempende luchtkanalen zal de warmtepompboiler nauwelijks hoorbaar zijn. Een alternatieve warmtebron had een luchtwaterwarmtepomp kunnen zijn met weliswaar een groter vermogen maar voorzien van invertertechniek. Daardoor zou de warmtepomp met een lager vermogen kunnen draaien. Echter de plaatsing van het buitendeel vormde een obstakel. De Van der Pekbuurt is een beschermd stadsgezicht en noch Ymere noch de toekomstige bewoners waren gecharmeerd van een buitenunit. Bovendien zou ook dit weer ruimte opeisen in de toch al kleine tuintjes. 

Gerelateerde artikelen