​PCM-klimaatvloer breekt na koude start alsnog door

Casper op 11 november 2015 | 3 minuten leestijd
De UniWarm/RIHO Crystal Climate Floor die begin dit jaar werd gepresenteerd, staat na een koude start alsnog op het punt door te breken. Een van de eerste concrete initiatieven wordt nu werkelijkheid dankzij het Energiegezond Bouwconcept. De eerste all electric woningen die volgens dit bouwconcept worden gebouwd krijgen deze klimaatvloer.

De reacties bij introductie van de klimaatvloer waren enthousiast en de vloer werd gezien als een innovatieve doorbraak in klimaattechniek. Maar het zou nog bijna een jaar duren voordat de eerste toepassingen zouden volgen. “Dat heeft onder andere te maken met de traditionele gedachte van isoleren en verwarmen. Er is nog een inhaalslag te maken met de acceptatie van deze  manier van energieopslag”, reageert Anne de Gelder van Uniwarm uit Vorden. “Dat schrikt potentiële klanten af, maar als je even doorrekent, blijkt het systeem een heel slimme investering te zijn.”

De klimaatvloer is gebaseerd op de eigenschappen van fase-overgangsmaterialen (Phase Change Materials – PCM). Deze niet-brandbare anorganische thermische zouten gedragen zich als een opslagmedium voor thermische energie. De PCM-variant die in de klimaatvloer is toegepast verandert bij 23 °C van fase. Het materiaal neemt dan warmte op en geeft die weer af wanneer de temperatuur onder de 23 °C zakt. Die eigenschappen maken PCM zeer geschikt als warmte/koudebuffer. Een correct toegepaste klimaatvloer zorgt er dan ook voor dat de binnentemperatuur constanter blijft.

Capsules

De PCM klimaatvloer is opgebouwd uit twee 18 mm dikke gipsvezel-platen die op elkaar worden gelegd. De onderste plaat is ingefreesd naar het model van de vloerlus. In de bovenste plaat is het faseveranderende materiaal verwerkt. Dat is verpakt in capsules waarin ook de faseveranderingen plaatsvinden. Zo wordt voorkomen dat met het veranderen van de fase van het materiaal ook de mechanische eigenschappen van de vloer als geheel veranderen.

Toepassing van de vloer levert naast veel comfort een besparing op tot 30 procent in energie en in combinatie met een warmtepomp tot 90 procent minder CO2-uitstoot met pv-panelen. Zonder pv-panelen is dit 50 procent. Het enthousiasme was dan ook groot bij introductie. Toch was de markt terughoudend.

Kleiner opstellingsvermogen

“Nu het systeem is opgenomen in het Energiegezond Bouwconcept is dat werkelijk aan het veranderen”, zegt De Gelder. “In vergelijking met traditionele vloerverwarming ben je voor een gemiddelde woning misschien enkele duizenden euro’s meer kwijt. Maar met een PCM-vloer zijn weer besparingen mogelijk op andere bouwkundige kosten. Zo kun je de Rc-waarde verlagen, een wtw-unit zal niet altijd nodig zijn en het opstellingsvermogen van de warmtepomp kan worden gehalveerd. Je moet de toepassing van deze vloer in een totaalconcept zien.”

De klimaatvloer heeft  volgens De Gelder soortgelijke werking als betonkernactivering. Een kilo PCM heeft hetzelfde cumulatieve vermogen als 30 kilo beton. Het uiteindelijke vermogen hangt mede af van de vloerafwerking, maar in beginsel is elk type vloerbedekking daarvoor geschikt.