​Patroonscheider XNH zorgt voor veiligheid en energiedistributie

Erik op 13 oktober 2016 | 2 minuten leestijd
Voor de installatiebouw, machinebouw en energiedistributie zijn goede patroonlastscheiders onmisbaar. Voor de meest veeleisende toepassingen op dat gebied biedt Eaton de nieuwe generatie aan.

Nieuw aan het product is dat deze kan worden uitgevoerd met een LED indicator voor patroonbewaking of standaard kan worden aangesloten op het intelligente bedradings- en communicatiesysteem. “Dankzij het prestatieprofiel en montagegemak van deze apparaten kunnen de gebruikers hun projecten veiliger, kostenefficiënter en sneller implementeren.” Omdat veiligheid altijd vooropstaat, doet de fabrikant er een schepje bovenop. “Als onderdeel van de reeks xEffect-schakelaars, brengt Eaton een apparatenreeks op de markt die meer veiligheidsfuncties biedt dan de norm IEC/EN 60947-3 vereist”, legt het bedrijf uit.  

Communicatiemodule

“Om de SmartWire-DT aan te sluiten, wordt een communicatiemodule bevestigd op het XNH-schakelaar. Hierdoor kunnen de status van de zekering, de positie van de schakelaar en de stroomwaarden voortdurend worden opgeslagen en gecontroleerd.” Via gateways kunnen de gegevens naar alle gangbare industriële veldbussen worden toegestuurd. De gene die toezicht houdt op het controlecentrum kan voortijdige kritieke situaties ontdekken en de bron van het probleem lokaliseren. “Het zekeringcontrolesysteem fuse control light (FCL) helpt om de uitvaltijd van het getroffen circuit te verkorten in geval van een fout.” Via leds krijgt de operator een seintje van doorgebrande zekeringen zodat actie kan worden ondernomen.

Veiligheid staat voorop

“Verhoogde aanraakbeveiligingen aan de boven- en zijkant en een verdraaiingsbeveiliging op de afdekking van de smeltpatroonveiligheid biedt de operator een grotere bescherming tijdens het schakelproces.” Het aanraakbescherming is in het ontwerp opgenomen door de stroomvoerende onderdelen die zich in het apparaat en in de schakelkast zit te scheiden. Ongeoorloofd schakelen wordt tegen gegaan door een U-slot. “Als er onderhoudswerken worden uitgevoerd, kan de operator de kap, inclusief zekeringen, in een ‘parkeerstand’ plaatsen en deze vastmaken op het vergrendelmechanisme, bijvoorbeeld met een kabelbinder.”

Beschikbaarheid

De XNH-schakelaar is beschikbaar in afmetingen 00, 1, 2 en 3. De reeks heeft driepolige, evenals een-, twee- en vierpolige uitvoeringen voor bevestiging op een 60 mm railsysteem, montageplaat en montagerail. Met de versie voor een 60 mm railsysteem, zoals Sasy 60i van Eaton, kan de kabelaansluiting onderaan gemakkelijk worden omgebouwd tot een bovenaansluiting.

Gerelateerde artikelen