Passiefhuis nieuwe trend voor energiezuinig bouwen

Casper op 23 mei 2014 | 3 minuten leestijd
Een nieuwe trend op het gebied van energiezuinig bouwen is het passief bouwen. Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw dat extreem geïsoleerd en luchtdicht gebouwd wordt. Voor een passiefhuis zijn een goed en betrouwbaar ventilatiesysteem en een koelingssysteem in de zomer dus van levensbelang.

Keurmerk voor een passiefhuis

Een passiefhuis is een huis dat voldoet aan een keurmerk voor passief bouwen. De eisen van dit keurmerk verschillen per breedtegraad en in Nederland en België zijn de eisen als volgt. Ten eerste mag niet meer dan 15 kWh/m² per jaar aan energie verbruikt worden om het gebouw te verwarmen tot 20 graden Celsius. Het primaire energieverbruik is bovendien maximaal 120 kWh/m² per jaar. Zonder koelingsinstallatie mag maximaal een oververhittingsfrequentie van 5% gehaald worden; met koeling mag niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruikt worden aan koeling. De luchtdichtheid is tot slot maximaal n50 < 0,6 h-1.

Op die manier verbruikt een passiefhuis vier keer minder energie dan een doorsnee Nederlandse nieuwbouwwoning en stoot het bovendien de helft minder CO2 uit.

Verwarming

Een passiefhuis hoeft het grootste deel van het jaar niet verwarmd te worden. Dit wordt onder ander bereikt door zeer goede isolatie en luchtdichtheid (gevels met Rc-waardes van 10 m²K/W), maar bijvoorbeeld ook door de oriëntatie op de zon. Door de ligging van de kamers en de grootte van de ramen wordt maximaal geprofiteerd van de zonnewarmte. Als het buiten toch heel koud is, is er wel verwarming nodig, maar deze is zeer klein en/of zeer energiezuinig.

Ventilatie

Door de grote luchtdichtheid, kenmerkend voor een passiefhuis, heeft de luchtkwaliteit binnen extra aandacht nodig. Het is belangrijk om passieve gebouwen ademend te houden. Daarvoor zijn speciale ventilatiesystemen nodig, die constant blijven ventileren en toch energiezuinig zijn. Balansventilatie met warmteterugwinning heeft daardoor dus een voorkeur.

Koeling

Ook al is een passiefhuis vooral gericht op het behoud van warmte, in de zomer kan er voor optimaal wooncomfort koeling nodig zijn. Gedeeltelijk kan dit middels het ventilatiesysteem geregeld worden, maar meestal wordt er ook een koelinstallatie geplaatst.

Kosten

Het bouwen van een passiefhuis kost tussen de 10 en 25% meer. Dit komt onder andere door isolatie, de luchtdichte afwerking en het gebruik van drievoudige beglazing en het ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit wordt op den duur echter terugverdiend met de veel lagere energiekosten.

Meer weten over duurzaam bouwen en een passiefhuis?
Bent u benieuwd naar de nieuwste producten, materialen en strategieën om duurzaam te bouwen? Schrijf dan al zeker de Energie Vakbeurs met Passief Bouwen Event in uw agenda in. U bent welkom van 7 tot en met 9 oktober 2014, in de Brabanthallen Den Bosch.