Partners creëren slimme draadloze led-verlichting

Erik op 16 oktober 2017 | 3 minuten leestijd
Ledverlichting is energiezuinig en duurzaam. Maar het kan nóg energiezuiniger als de verlichting alleen brandt als het ook echt nodig is. Op de Vakbeurs Energie introduceerde de fabrikant van ledverlichting Ledsgogreener en softwareontwikkelaar Chess Wise een product dat het resultaat is van hun gezamenlijke inspanning, het smart building lighting systeem Wireleds. Wanneer het systeem moet worden aangepast, hoeft niemand meer draden te trekken.

Het is de toekomst van led-verlichting, zo vermelden de samenwerkende partijen trots. Wireleds, een zelf organiserend Mesh-netwerk waarbij losse sensoren samen met ledverlichting een hecht netwerk vormen, waarbinnen informatie snel, veilig en zonder signaalverlies wordt doorgegeven.    

Veiligheid van Wireleds

Het netwerk is niet verbonden met het Internet en kan dus ook niet via Internet worden benaderd (gehackt). Het door Wireleds gebruikte MyriaMesh-netwerk maakt gebruik van 128-bit encriptie techniek als basis voor de beveiliging. De software achter het Wireleds-systeem is ontwikkeld door Chess Wise. De armaturen communiceren met sensoren die in het netwerk zijn opgenomen. De sensoren zijn draadloos en hoeven dus niet geïnstalleerd te worden. Met een tablet kan worden bepaald welke lampen met welke sensoren moeten worden verbonden. De sensoren meten lichthoeveelheid, warmte en beweging. De gebruiker bepaalt zelf wat de lampen moeten doen met de informatie die ze van de sensoren ontvangen. Zo kan feitelijk een daglichtafhankelijk systeem worden gecreëerd door bijvoorbeeld de lampen in een ruimte te laten dimmen als er voldoende daglicht is. De sensors registreren ook beweging die de verlichting inschakelt als de ruimte wordt betreden of bezet is. Hierdoor kan de energiebesparing fors oplopen.

Draadloos systeem

Een groot voordeel is vooral dat de toepassing draadloos is. Het plafond hoeft niet meer open als kantoorvertrekken worden gesplitst of juist worden samengevoegd. De led-lampen kunnen zonder aanpassingen in bestaande armaturen worden geplaatst. De Wireleds sensoren en schakelaars hebben geen 230V voeding nodig en kunnen zo op elke gewenste plaats aangebracht worden zonder ingrijpende installatiewerkzaamheden. 

Swipen

Door eenvoudig te swipen op de app kan de verdeling van de verlichting in de vertrekken worden aangepast. Volgens de fabrikant zal het op termijn ook mogelijk worden om sensoren voor andere functionaliteiten aan te sluiten op het verlichtingsnetwerk, zoals toegangscontrole of bediening van de zonwering.

Eenvoudig instellen 

Het integreren van nieuwe systemen of apparaten of het veranderen van hun instellingen is eenvoudig. Het MyriaMesh netwerk herkent en integreert nieuwe sensoren en actuatoren zodra zij in de nabijheid zijn van hun MyriaMesh netwerk. De gebruiker/gebouweigenaar hoeft nu alleen het netwerk te instrueren wat de rol en de toepassing is van het systeem of apparaat. De app en de bluetooth gateway bieden hiervoor de toegang tot het netwerk, zodat de rol en het gedrag van het nieuwe apparaat kan worden ingesteld.

 

 

 

Gerelateerde artikelen