​‘Pak de kans die nul-op-de-meter biedt!’

Erik op 7 april 2016 | 2 minuten leestijd
Nul-op-de-meter is een bijzondere ontwikkeling, vindt Hans Segers (KWx en Fedet). Waar installateurs dit soort initiatieven normaal gesproken actief moeten promoten, wordt het nu van bovenaf opgelegd. De ondersteunende wetgeving vanuit de overheid maakt het voor installateurs een stuk eenvoudiger, want de vraag naar hun expertise wordt op deze manier automatisch gegenereerd. Maar, benadrukt Segers, dit betekent niet dat de installateur achterover kan leunen. “Hij is nu aan de beurt om actief te worden!”

“Nul-op-de meter vraagt om nieuwe technieken, nieuwe werkwijzen en nieuwe producten. Installateurs die zich willen verdiepen in deze nieuwe weg en de uitdaging aan willen gaan, maken een mooie kans op continuïteit om zelfs groei.

Positioneer jezelf daarom als totaalinstallateur, die geïntegreerde oplossingen kan bieden om nul-op-de-meter te realiseren. Zorg dat jij de partij wordt die voor deze projecten gevraagd wordt. Hoe? Investeer in jezelf en je eigen kunnen. Thuisbatterijen kunnen bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel worden van nul-op-de-meter projecten. Zorg dat je daar gekwalificeerd in bent: hoe installeer je ze? En hoe doe je dat op een veilige manier?

Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Dit is een voor de hand liggend initiatief in het bereiken van nul-op-de-meter, maar het blijkt voor sommige installateurs nog steeds een uitdaging te zijn. Daarin kunnen professionele PV-opleidingen een oplossing bieden. PV installeren betekent namelijk gelijkstroom installeren en dat zijn installateurs niet meer gewend. Zorg dat je hier ook gekwalificeerd in bent. Dat je weet hoe je zonnepanelen veilig en goed installeert. En dat je weet hoe je ze daarna test op veiligheidsaspecten en energieopbrengsten.

Nul-op-de-meter is prachtig fenomeen, het gaat geheid een succes worden. Maar het is ook een nieuw fenomeen en kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Voor de e-installateur is het daarom zaak dat elektrotechnische toepassingen er een rol in gaan spelen. Gebeurt dat niet? Dan gaat het volledige budget op aan andere zaken en mist de installerende wereld een mooie kans.”

Lees ook:

Installateur, word wakker!

De duurzame toekomst staat voor de deur, maak er gebruik van!

Gerelateerde artikelen