​“Overheid moet beter luisteren naar installatiebranche”

Erik op 1 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Energieneutraal bouwen wordt steeds belangrijker in gebouwde omgeving. Volgens UNETO-VNI zijn alle technieken om energieneutraal te bouwen of zelfs energieleverend te bouwen al voorhanden. De brancheorganisatie stoort zich alleen dat deze manier van bouwen nog te weinig wordt toegepast en zij verwijten politiek Den Haag te weinig te doen om deze manier van bouwen grootschalig toe te passen.

UNETO-VNI schreef zodoende een brief aan de Tweede Kamer: “Met de huidige techniek is het mogelijk om de gebouwde omgeving energieneutraal te maken of zelfs energie te laten leveren.” Volgens UNETO-VNI wordt er te weinig geluisterd naar de installatiebranche. Kennis wordt zodoende niet optimaal benut en gaan mogelijkheden verloren. Één van de zaken die volgens UNETO-VNI kan bijdragen aan een betere benutting zijn fiscale voordelen voor woningcorporaties en particulieren die investeren in verduurzaming.

LEES OOK: Nederland produceert opnieuw meer zonne-energie

Doelstellingen onder druk

“Diverse doelstellingen van het SER-Energieakkoord uit 2013 staan onder druk. Zo zou de gemiddelde woning in 2030 een Energielabel A moeten hebben en moet de woningvoorraad twintig jaar later energieneutraal zijn. In het huidige verduurzamingstempo worden deze en andere doelstellingen uit het Energieakkoord niet gehaald”, legt UNETO verder uit. “Met behulp van technieken als zonne-energie, warmtepompen, energiezuinige led-verlichting en systemen voor warmte-koudeopslag kan de gebouwde omgeving binnen afzienbare tijd en op grote schaal energiezuiniger worden. Als het aan UNETO-VNI ligt, gaat daarbij de markt het werk doen.”

Verduurzaming belonen

Volgens de brancheorganisatie moeten woningcorporaties die werk maken van het verduurzamen van hun woningen beloond worden in de vorm van een lagere verhuurdersheffing. Daarnaast zou de overheid particulieren die hun woning duurzamer willen maken ruimere hypotheekmogelijkheden moeten geven.  UNETO-VNI: “Het kabinet moet die knoop gewoon doorhakken. Zonne-energie moet je niet blokkeren, maar stimuleren.”

LEES OOK: Tien redenen waarom zonne-energie de markt gaat veroveren

Gerelateerde artikelen