​Overheid gaat energiebesparing wettelijk afdwingen

Erik op 24 mei 2016 | 2 minuten leestijd
Het kabinet heeft besloten om het Energieakkoord verder aan te scherpen. Dit door energiebesparende maatregelen wettelijk te verplichten, wanneer blijkt dat deze te langzaam worden doorgevoerd. Dit meldt NOS.

Ed Nijpels, onderdeel van de commissie die de naleving van het Energieakkoord controleert, laat weten dat het voorstel op veel steun kan rekenen: “Van Greenpeace tot VNO-NCW, van het kabinet tot alle gemeenten, iedereen is het erover eens. Er komt een verplichting op energiebesparing aan.”

Aanscherpen van het Energieakkoord

In het Energieakkoord staat dat Nederland in 2020 ten minste veertien procent van haar energie duurzaam moet opwekken. De teller staat momenteel op slechts vijf procent. Conclusie? De vrijwillige afspraken die tot nu toe zijn gemaakt, schieten tekort. Daarom wordt energiebesparing vanaf 1 oktober wettelijk verplicht.  Nijpels:  “De industrie krijgt nu tot oktober de tijd om zelf met plannen te komen. Lukt dat niet, dan komt het kabinet met regels.”

Niet alleen de industriële sector wordt aangepakt. Het kabinet werkt ook aan een maatregel die kantoren verplicht om gebruik te maken van energiezuinige verlichting. Op deze manier zal elk kantoorpand in Nederland in ieder geval voldoen aan energielabel C.

Ook voor burgers zal de invoering van de wettelijke verplichting niet onopgemerkt blijven, verwacht Nijpels: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat een aannemer bij je aanbelt en met voorstellen komt om energiebesparingen voor te stellen. Voor burgers betekent het dat je minder kwijt bent aan je energierekening; de investering verdien je meestal terug.”

Vertrouwen

Ondanks dat Nederland momenteel slechts vijf procent van haar energie uit duurzame bronnen haalt, heeft Nijpels vertrouwen in het behalen van de energiedoelstellingen: “De betrokken partijen zijn allemaal van goede wil.”

Lees ook: Mijlpaal voor Europa: 100 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen