Ouderen langer zelfstandig dankzij nieuwe domotica

Casper op 1 oktober 2014 | 3 minuten leestijd
Elektrotechniek gaat een steeds grotere rol spelen in de ouderenzorg. Dat blijkt nog eens extra uit de intentieverklaring die Stichting KIEN, UNETO-VNI, Fedet, ExperTel, VitaValley en Slimmer Leven 2020 onlangs ondertekenden. Deze zes organisaties willen er gezamenlijk voor gaan zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Leefstijlmonitoring kan hiertoe een belangrijk instrument zijn.

Wat is leefstijlmonitoring?

Bij leefstijlmonitoring wordt het activiteitenpatroon van de zelfstandig wonende oudere 24 uur per dag geregistreerd door sensoren. Zo kunnen familieleden, mantelzorgers en professionele hulpverleners op afstand eventuele problemen signaleren. Zij krijgen bijvoorbeeld een melding als de oudere ’s nachts gaat dwalen, langdurig op de grond ligt, geruime tijd wegblijft van huis, niet heeft gegeten of zijn of haar medicijnen is vergeten in te nemen. De mogelijkheden zijn legio, en kunnen precies op de persoon in kwestie worden afgestemd.

Hoe werkt het?

In de woning van de oudere worden (in overleg met alle betrokkenen) op diverse plaatsen sensoren geïnstalleerd om bepaalde activiteiten te kunnen monitoren. Deze sensoren communiceren draadloos met een centrale unit die met het internet is verbonden. Een computerprogramma interpreteert de geregistreerde gegevens en plaatst deze op een website die alleen voor de zorgverleners en mantelzorgers toegankelijk is. Eventuele veranderingen in het activiteitenpatroon worden direct opgemerkt, waarna de zorgenden kunnen bepalen welke maatregelen er nodig zijn.

Voor wie?

Leefstijlmonitoring is alleen geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Het systeem is vooral bedoeld voor hulpbehoevende alleenwonende ouderen, zoals dementerenden of mensen met lichamelijke beperkingen.

Voordelen

Ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen; ook als zij hulpbehoevend worden. Dit scheelt aanzienlijk in de zorgkosten. Er kan echt zorg op maat worden geleverd, want hulpverleners zijn steeds goed op de hoogte van de actuele situatie. Verder brengt leefstijlmonitoring vooral veel rust: een veilig gevoel voor de oudere en een gerust idee voor familie en mantelzorgers.

Kanttekening

Een nadeel van het systeem is wellicht dat de privacy van de persoon in kwestie erdoor wordt aangetast. De sensoren zijn echter onopvallend aanwezig en er worden geen camerabeelden gemaakt. De verminderde privacy is voor velen dan ook een klein offer als het enige echte alternatief een verhuizing betekent naar een verpleeg- of verzorgingstehuis.