​OTIB: installatiebranche is herstellende

Erik op 1 juni 2016 | 2 minuten leestijd
De installatiebranche is herstellende en de werkgelegenheid daalt bijna niet meer. Dit stelt OTIB in haar jaarlijkse rapport: De trends en ontwikkelingen in de technische installatiebranche 2016. Wel benadrukt het opleidings- en ontwikkelingsfonds dat er strategische keuzes nodig zijn op het gebied van scholing en ontwikkeling, want de installatiebranche wordt steeds meer een lerende branche.

OTIB noemt verschillende signalen die erop duiden dat de branche aan het begin van een werkgelegenheidsherstel zit. Waar de daling in werkgelegenheid in 2013 nog 5 procent bedroeg, was dat in 2015 nog maar 1,8 procent. De stabilisatie van de werkvoorraad is een ander signaal dat duidt op werkgelegenheidsherstel. Ook de daling in moeilijk vervulbare vacatures is in 2015 gestopt.

Scholing

Het rapport laat ook zien dat scholing essentieel is om de uitdagingen van de toekomst te kunnen tackelen. Het gaat hier zowel om opleiding en scholing aan het begin van de loopbaan, als in latere stadia van iemands carrière.

Bedrijven uit de technische installatiebranche verwachten namelijk steeds meer van hun werknemers: er worden hogere kwalificerende eisen gesteld. Dit is terug te zien in het opleidingsniveau van de werknemers in de branche, stelt OTIB: ‘Het aantal lager opgeleiden (lager dan mbo-2 niveau) is sinds 2007 fors afgenomen. Het aandeel hbo/wo- gediplomeerden is juist toegenomen. Voor de branche is er sprake van structurele upgrading.’

Dat komt goed uit, want bedrijven uit de technische installatiebranche stellen ook steeds hogere eisen aan wat betreft opleidingsniveau. OTIB: ‘Ongeveer de helft van de bedrijven verwacht in de toekomst personeel met een hoger opleidingsniveau nodig te hebben om in te kunnen spelen op de nieuwe ontwikkelingen. De meeste bedrijven verwachten vooral meer mbo-4-opgeleiden nodig te hebben (in de elektrotechniek meer dan in de installatietechniek). Maar ook op mbo-3 en hbo-niveau verwacht een substantieel deel van de (met name elektrotechnische) bedrijven een toename van de werkzaamheden.’

Gerelateerde artikelen