‘Organic Response’; bijzonder dynamisch lichtbesturingssysteem

Erik op 23 september 2013 | 3 minuten leestijd
Door natuur geïnspireerd: eenvoudig en geniaal ‘Organic Response’ gaat met Interlight LED verlichting meer energiebesparing opleveren dan wie ook. Het bijzondere dynamische lichtbesturingssysteem is genomineerd voor ETOP Innovation Awards 2013.

Het is iedereen inmiddels wel duidelijk dat met de toepassing van moderne LED-verlichting heel wat energie te besparen is. Maar de besparingen zouden in veel gevallen beslist nog veel  groter kunnen zijn. Want waar het in de praktijk eigenlijk altijd om draait is dat de verlichting – overal waar nodig – perfect afgestemd is op het verlangde lichtniveau. Met dat uitgangspunt voor ogen ontwikkelde men een volledig dynamische lichtregeling die door menigeen als ronduit verbluffend bestempeld wordt. Het betreft hier het inmiddels wereldwijd gepatenteerde Organic Response – in ons land geïntroduceerd door Jacs.Koopman BV – waarvan we de komende jaren in tal van situaties veel mogen verwachten. Dit systeem gebruikt natuurlijke algoritmes voor een optimale lichtbesturing; de daarbij toegepaste sensoren zorgen ervoor dat constant op veranderingen in de omgeving gereageerd wordt.

Het innovatieve Organic Response systeem bestaat uit een reeks sensoren die onopvallend bij of in ieder verlichtingsarmatuur geïnstalleerd zijn. Elk van deze zgn. Sensor Nodes is uitgerust met een bewegingsdetector, een infrarood-zender, een infrarood-ontvanger, een lichtsensor en een intelligente microprocessor. De eerste zorgt bij benadering direct voor afgifte van een signaal; Sensor Nodes in de omgeving gebruiken deze informatie om het lichtniveau te bepalen en zenden tegelijk een aangepast signaal door. Op deze wijze verspreiden de verschillende signalen zich snel door de ruimte. Afhankelijk van hun afstand tot het beginsignaal passen de aangesloten verlichtingsarmaturen zich automatisch aan. Het kunstlichtniveau wordt mede bepaald door de aparte lichtsensor. Dit betekent dat men in de praktijk altijd precies daar over verlichting beschikt waar dit echt nodig is, op het vooraf ingestelde niveau en met de gewenste lichtkleur. Voor het vastleggen van de gevraagde helderheid, lichtkleur en andere specificaties stelt de leverancier een handige smartphone app beschikbaar; met behulp daarvan zijn voor alle werkplekken eventuele aanpassingen in de verlichting meteen mogelijk.

Het grote voordeel van Organic Response is dat alleen ruimtes worden verlicht waar men dit verlangt, zonder onnodige lichtverspilling. Het systeem is zo simpel dat het zowel in nieuwbouw als bij renovatie toegepast kan worden; het wordt geïntegreerd geleverd in panelen en downlighters. Organic Response is volledig ‘plug-and-play’. Het vereist geen speciale protocols (zoals Dali, Dmx of Knx) of aparte bedrading; ingewikkelde busnethubs hoeven niet meer geïnstalleerd te worden. Zo wordt kans gezien met een geringe investering over een uitgekiende lichtsturing te beschikken, die zichzelf in korte tijd weet terug te verdienen. Met de LED armaturen van Interlight die Organic Response enabled zijn zal – in vergelijking met ieder ander systeem – het comfort op het hoogste niveau liggen met de laagst mogelijke verbruikskosten.

Voor demonstratiedoeleinden is de showroom van Jacs.Koopman in Wijk bij Duurstede inmiddels geheel van dit goed doordachte Organic Response voorzien. Hier worden alle denkbare opties getoond en kunnen bezoekers zelf ervaren welke voordelen het systeem hen in de praktijk oplevert.

Het bijzondere dynamische lichtbesturingssysteem is genomineerd voor de ETOP Innovation Awards 2013 juryprijs. In het hierbij uitgegeven juryrapport wordt het met name gekenmerkt door een hoog innovatiegehalte. Bezoekers van de vakbeurs Elektrotechniek kunnen erop hun stem uitbrengen voor de ETOP Innovation Awards publieksprijs.

Gerelateerde artikelen