eNEEF is een installatieconcept dat de warmte-opwekker in een gebouw van alle relevante informatie over de verschillende zones binnen dat gebouw voorziet. Denk hierbij aan cv ketels, warmtepompen, stadsverwarming of combinaties hiervan. Op basis van die gegevens brengt eNEEF zo efficiënt als mogelijk de warmte naar die specifieke zone. De bronaansturing gebeurt op basis van tijd, temperatuur en vermogen. Met behulp van sturing van pomp en andere stuurbare appendages wordt er voor gezorgd dat de opgewekte warmte met minimaal verlies in de vragende zone terechtkomt.
Door de eNEEF weet de warmtebron precies hoeveel tijd, watertemperatuur en vermogen nodig is om de betreffende ruimte op temperatuur te brengen. Ook oriëntatie van de ruimte ten opzichte van zuid en de plaats van de zone in het gebouw zijn andere factoren op basis waarvan eNEEF aanstuurt, evenals de isolatiewaarde van die zone.
Aangepaste pompsnelheid
Bas de Vreugd van Eagle Energy legt het concept uit met het voorbeeld van een meerlaags appartementengebouw dat verwarmd wordt door een collectief verwarmingssysteem. “Vaak wordt het cv-water met een vast ingestelde temperatuur en vaste pompsnelheid rondgepompt. Een kamerthermostaat of thermostaatkraan op de radiator volstaat niet om de warmte met de ideale volumestroom naar de ruimte te sturen. Dat komt door de lage autoriteit, met andere woorden: de macht om het water op de juiste plaats te krijgen. Als de pomp op dezelfde snelheid blijft draaien, zal de volumestroom over sommige radiatoren toenemen als elders in het systeem kranen worden gesloten. Bij eNEEF wordt de pompsnelheid geregeld in relatie tot het aantal vragende zones, samen met regelbare kleppen op het afgiftesysteem. Door deze aanpak wordt de autoriteit over de installatie zover verhoogd dat het comfort haarfijn te regelen is met de minimaal benodigde energie.”
Utiliteit
Een voorwaarde voor toepassing van eNEEF is de aanwezigheid van een toerengeregelde pomp die extern geregeld wordt. Probleem is echter dat de software van individuele cv-toestellen dergelijke aansturing blokkeert. Daarom concentreert Eagle Energy zich vooral op collectieve warmtesystemen en grote installaties in de utiliteit. Bij deze installaties staat de pomp apart van de warmtebron en is de volumestroom prima met de pomp te regelen.
Een onlangs opgeleverd werk van eNEEF in een Amsterdams hotel met 46 kamers resulteerde in een energiebesparing van 40 procent. Het concept kan worden toegepast in combinatie met iedere bestaande centrale verwarmingsinstallatie.