​Opwekking windenergie op zee stijgt tot recordniveau

Erik op 4 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Opwekking van windenergie zit wereldwijd in de lift. De prognose is dat dit in de aankomende jaren alleen maar zal toenemen. In Europa worden inmiddels recordniveaus bereikt. De nieuw geïnstalleerde capaciteit van windmolens op zee in Europa was in het eerste halfjaar van 2015 hoger dan ooit.

Data van de Europese Associatie voor Windenergie (EWEA) wees uit dat er in totaal 584 nieuwe offshore windturbines in gebruik werden genomen in het afgelopen half jaar, met een totale capaciteit van 2342,9 megawatt. De verwachting is dat de windturbines een vermogen gaan produceren dat gelijk staat aan het jaarverbruik van zo’n 2,2 miljoen huishoudens.

Deze groei in capaciteit is enorm ten opzichte van de groei in 2014; het gaat om een verdrievoudiging. In 2014 werden nieuwe windturbines geïnstalleerd met een gezamenlijke capaciteit van zo’n 800 megawatt.

Nederland

Ook Nederland droeg dit jaar haar steentje bij aan deze groei. Het windpark Eneco Luchterduinen voor de kust van Noord-Holland, bestaande uit 43 windmolens, werd officieel in gebruik genomen. Eneco Luchterduinen, het eerste nieuwe offshore windpark in Nederland sinds 7 jaar, produceert jaarlijks 129 megawatt, voldoende voor bijna 150.000 huishoudens. Duitsland blijft koploper: 7 van de 12 nieuwe offshore windparken werden in Duitsland geplaatst.

De totale capaciteit van windenergie in Europa nam met 29 procent toe. Een totaal van 3072 windturbines levert momenteel 10.293,6 megawatt op.

Gerelateerde artikelen