Opvallend: Nederland is als productielocatie van pv-panelen zo gek nog niet

Erik op 24 oktober 2017 | 3 minuten leestijd
Nederland lijkt ineens terug als producent van pv-panelen. Dat heeft vooral te maken met de groeiende binnenlandse vraag. Die is zo groot dat bedrijven weer heil zien in de productie van zonnepanelen in Nederland. Deels gaat het om assemblage, maar op de toekomstige productielocatie van Energyra is het fabricaat 100 procent Made in Holland.

Zonne-energie is hot. Lange tijd stonden Nederlandse bedrijven aan de wieg van de plants waarmee elders in de wereld zonnecellen en zonnepanelen worden gemaakt. Maar vanwege de groei van zonne-energie in Nederland keert nu ook de productie van de panelen terug. Zoals bij TULiPPS Solar in Waalwijk waar het bedrijf sinds kort beschikt over een assemblagestraat die ontwikkeld is in samenwerking met de Limburgse Rimas Technology Group. ‘Voor schuine daken en gevels willen we met onze gebouwgeïntegreerde zonnepaneeltechnologie leidend worden in de Nederlandse zonne-energiemarkt,’ vertelt directeur Paul Stassen in Solar Magazine. ‘In deze straat verwerken wij de onder onze auspiciën in Europa  vervaardigde halffabricaten tot eindproducten.’

Maar de ambitie van TuliPPS reikt verder. Het bedrijf wil in de toekomst de halffabricaten in Nederland laten vervaardigen. Op dit moment wordt de verlijmingsstraat qua logistiek verder geoptimaliseerd. Later dit jaar moet de ontwerpcapaciteit van 60 modules per uur kunnen worden benut, goed voor een jaarlijkse productiecapaciteit van 10 MW.

Volledig Nederlands

Energyra wil vanaf het voorjaar in 2018 in een nieuwe fabriek in Zaandam jaarlijks 350.000 zonnepanelen gaan produceren. De productiecapaciteit bedraagt 100 MWp. Het productieproces zal sterk geautomatiseerd en gerobotiseerd zijn. Het product dat straks uit de fabriek in Zaandam komt, is wél 100 procent Nederlands fabricaat. De innovatieve milieuvriendelijke technologie waarbij beduidend minder lood van pas komt is ontwikkeld door ECN Petten. Belangrijkste verschil met de gangbare technologie, is dat de zonnecellen niet op de voorkant van de panelen aan elkaar worden gesoldeerd, maar aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een soort printplaat worden geplakt. Voor dit proces is geen loodhoudend soldeer nodig en de printplaat wordt fluorvrij geproduceerd. Dat de panelen lood- en fluorvrij zijn, ziet Energyra niet alleen als een belangrijke volgende stap naar vergroening maar ook naar levensduurverlenging. Het risico op breuken in de panelen wordt er namelijk door verminderd, waardoor ze meer energie leveren en gemiddeld vijf jaar langer mee zullen gaan. 

Boost werkgelegenheid

In Veendam moet de fabriek verrijzen van Innolane. Het is een initiatief van solar ondernemer Jac Hanssen die eerder aan de basis stond van het Limburgse pv-bedrijf Alinement. In de fabriek moeten jaarlijks 530.000 glas-glaszonnepanelen geproduceerd worden. Daarmee krijgt de werkgelegenheid een flinke boost. Er zal voor 650 mensen werk zijn. Ook de zonnecellen zouden in de fabriek  gemaakt moeten worden. De financiering komt van Europese banken en investeerders en moet nog dit kwartaal  afgerond worden.

Elders in Groningen gaat het Friese bedrijf Powerfield een fabriek bouwen. Het doel is om hier jaarlijks een miljoen zonnepanelen te maken. De helft hiervan wordt gebruikt voor de aanleg van de eigen grote zonneparken. Het bedrijf bouwt op dit moment al zulke parken in Veendam en Hoogezand-Sappemeer. Powerfield produceert zelf geen zonnecellen maar assembleert. Overigens is het bedrijf zelf de grootste klant omdat de panelen worden toegepast in de eigen zonneparken.

Gerelateerde artikelen