Opslaan duurzame energie als warmte verhoogt rendement pv-systeem

Erik op 21 november 2017 | 2 minuten leestijd
Gebruikers van zonnepanelen profiteren nu nog van het terugleveren van het overschot aan opgewekte elektriciteit. De vraag is alleen: hoe lang nog? De salderingsregeling komt namelijk snel te vervallen. Opslag van elektriciteit in de vorm van warmte is een goede optie.

Het teveel aan opgewekte elektriciteit kan ook worden omgezet naar warmte. Het opwarmen van water kost namelijk behoorlijk veel energie en daardoor ook veel geld. De Durocan, een slim energiemanagementsysteem, is speciaal ontwikkeld om energie op te slaan in de vorm van warmte. De opgewekte energie wordt daardoor zo veel mogelijk gebruikt door de gebruiker zelf voor warm water of het verwarmen van de woning. 

Past dat wel? 

Qua omvang is de Durocan de helft kleiner dan een standaard buffervat. Het opslagvat bevat namelijk fasemateriaal (PCM’s) dat in staat is om meer warmte op te slaan dan water kan. “Daardoor is Durocan gemakkelijk in elk huis te installeren, ook in jouw huis”, schrijven de ontwikkelaars de innovatie op hun website. Om de installatie eenvoudig te houden, is het product aan te sluiten op bestaande pv-systemen en leidingwerk. 

Milieubesparing 

Het voordeel voor de bewoners en huiseigenaren is dat de maandlasten omlaag gaan en het milieu wordt gespaard. Omdat de Durocan slim is, houdt het rekening met het gebruik, het ritme van de gebruiker en de weersverwachting. Ook als het bewolkt is, kan er energie worden opgeslagen. Personen die hun contract met de elektriciteitsleverancier willen opzeggen en zelfvoorzienend willen zijn, is een combinatie met een warmtepomp en/of pelletkachel een genoemde oplossing.

Rendement omhoog, uitstoot omlaag 

Durocan is een initiatief van energie-adviesbureau Duroplan. Het product moet bijdragen aan het besparen van kosten en is beter voor het milieu. De Durocan wordt daarom gezien als een milieuvriendelijke schakel in de energiehuishouding in samenwerking met zonnepanelen. Het rendement van de panelen wordt verhoogd en de uitstoot van CO2 gaat naar beneden. “Maar de Durocan kan pas een succes worden als ook installateurs de waarde van ons product onderschrijven.”

 

Gerelateerde artikelen