Oplossingen voor regenwatermanagement

Erik op 8 december 2019 | 3 minuten leestijd
Waterbeheer wordt steeds belangrijker. De klimaatverandering zorgt nu weer voor lange droge periodes, dan weer voor hevige regenval, allebei met vervelende gevolgen. Het managen van regenwater kan helpen. Mijn Waterfabriek heeft verschillende oplossingen, zowel voor woning- als voor utiliteitsbouw.

Klimaatverandering maakt het noodzakelijk om regenwater op te vangen en te gebruiken. Regenwater kan uitstekend gebruikt worden voor toiletspoeling, wasmachines en in de groenvoorziening. Na een extra zuivering is het zelfs in de badkamer bruikbaar. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Een systeem bespaart kostbaar drinkwater. Mijn Waterfabriek levert decentrale, circulaire en klimaatbestendige watersystemen voor bedrijven, woning- en utiliteitsbouw. Ze maken het mogelijk om het watergebruik te verminderen, regenwater op te vangen en te gebruiken, of afvalwater opnieuw te gebruiken.

ONDERWATERPOMP

Een van de systemen voor woning- en utiliteitsbouw is een regenwatersysteem met onderwaterpomp. Die kan worden toegepast bij woningen, appartementencomplexen, bedrijven, openbare gebouwen, horeca en sportcentra. Dit systeem werkt met een onderwaterpomp die in de tank geplaatst wordt. Er staat dus geen pomp in de woning / het gebouw, zodat geluidsoverlast niet aan de orde is, en er geen ruimte binnenshuis hoeft te worden voorzien. Het systeem is helemaal compleet qua opslag, filtering, pomptechniek en heeft zich ruimschoots bewezen. Het is veilig en gemakkelijk te gebruiken. Bij een tekort aan regenwater vindt er volautomatische suppletie van leidingwater plaats, een niveaumeter in de tank controleert het waterniveau. Op een display in het pand kan exact worden afgelezen hoeveel regenwater er nog in de tank zit.

UTILITEITSGEBOUWEN

In utiliteitsgebouwen kan met regenwateropvang en hergebruik ervan in bepaalde gevallen wel tot 70% worden bespaard op kostbaar drinkwater. Riool- en zuiveringsheffing hoeven niet meer te worden afgedragen. Een bijkomend voordeel van het ultrazachte regenwater is dat apparaten en machines veel minder tot geen last meer van kalkaanslag krijgen, en dus is er minder onderhoud aan apparatuur en machines nodig.
Bij appartementencomplexen, scholen, horeca, campings, openbare gebouwen en sportcentra is het opvangen en gebruik van regenwater erg nuttig voor het spoelen van toiletten. Bedrijven kunnen regenwater bovendien prima gebruiken als proceswater. 

52 liter grijs water

Grijs water is water dat in de badkamer (wastafel, bad, douche) is gebruikt. Per persoon gebruiken we in de badkamer 52 liter per dag, oftewel 43% van ons drinkwater. Dit water is na gebruik slechts licht verontreinigd en kan prima opnieuw gebruikt worden: voor toiletspoeling, de wasmachine of de tuin. Op die manier wordt het water twee keer gebruikt, en dat levert een besparing op in de kosten voor drinkwater én in de rioolheffing. Een grijswater systeem bestaat uit opslagtanks, een besturingssysteem, een bioreactor en een membraanstation.

WATER ALS PASSIE

De mensen van Mijn Waterfabriek hebben een duidelijk statement: ‘Het is onze passie om verspilling van water tegen te gaan en om te zorgen voor circulariteit en klimaatbestendige oplossingen.’
Mijn Waterfabriek is leverancier van intelligente systemen voor waterbesparing, voor het gebruik van regenwater en voor het hergebruik van grijs water en zwart water.

Gerelateerde artikelen