Opleiden: ‘De link naar de praktijk is cruciaal’

Erik op 1 oktober 2014 | 3 minuten leestijd
Goed personeel is belangrijk voor installatiebedrijven en scholing is daarbij een van de pijlers. Wat is de visie van een groot installatiebedrijf als de Van Dam Groep op onderwijs?

Van Dam Groep is gecertificeerd als erkend opleidingscentrum, maar heeft zich zes jaar geleden aangesloten bij praktijkopleidingscentrum REMO West-Twente. Matthijs Kosterbok is verantwoordelijk voor Personeel & Organisatie bij de Van Dam Groep. “We willen weten wie we in huis halen en de match tussen persoon en werk zo goed mogelijk maken.” 

Leer-werktraject

REMO staat voor Regionale Elektro en Metaal Opleidingen. Het is een vereniging van verschillende bedrijven die opleidingen verzorgt voor jonge mensen op niveau 2 of 3 in één van de beroepen in de elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica of metaal. Matthijs: “Vanuit REMO vindt vrijwel alle instroom van leerling monteurs binnen de Van Dam Groep plaats. Voordat zij bij REMO starten, hebben zij een VMBO-opleiding afgerond en willen in een leer-werktraject het monteursdiploma halen. Dit zijn BBL-trajecten, waarbij ze voor de niveau 2 opleiding twee dagen per week naar school gaan en verder bij een lidbedrijf, zoals het onze, werken.” 

Verschillende disciplines

“Wij hebben op dit moment een kleine twintig jongens via REMO lopen”, vertelt Matthijs. “Zij volgen de basisopleiding elektrotechniek of installatietechniek en zijn dus in dienst bij REMO. In die periode maken ze kennis met de verschillende disciplines die we binnen het bedrijf hebben. Bevallen ze goed, dan komen ze in dienst en worden ze verder geschoold richting leidinggevend monteur, de service of kantoor. Vanaf niveau 3 zijn de leerlingen in dienst bij een lidbedrijf en worden de lessen en praktijkondersteuning op één dag gegeven. Onze doelstelling is simpel: we hebben goed en gekwalificeerd personeel nodig. Om daarvoor te zorgen, steken we veel tijd en energie in het (laten) opleiden van onze mensen.” 

Link naar de praktijk

“In een goede opleiding wordt vakkennis overgebracht”, stelt Matthijs. “Maar wij vinden het vooral ook heel belangrijk dat de instelling of de docent een link naar de praktijk kan leggen. Veel opleidingen zijn te theoretisch. Wij merken over het algemeen dat jongens die de basisopleiding volgden qua kennis wel de nodige bagage hebben. Maar na het behalen van het diploma begint het echte leren, het jarenlang in de praktijk bezig zijn. Ons doel is om de jongens breed in te zetten, waarbij we wel iedereen daar willen inzetten waar zijn kwaliteiten en interesses liggen. Dit doen we door in gesprek te blijven over hun wensen en ambities. Ze kunnen hier alle kanten op: de een stroomt door naar de service, een ander wordt specialist in de beveiliging of  meet- en regeltechniek. Als de Van Dam Groep hebben wij in de driehoek leerbedrijf – ROC – praktijkopleidingscentrum de rol van leerbedrijf/praktijkopleider. Aan ons dus de taak om kritisch de progressie en resultaten te bewaken in relatie tot het werk. Je wilt iemand uiteraard ‘beter zien worden’. We letten daar scherp op en sturen op tijd bij als het niet naar wens verloopt.”

Gerelateerde artikelen