Oostenrijkse ketelbouwer komt met stroom producerende pelletketel

Erik op 30 september 2015 | 3 minuten leestijd
De micro wwk had in Nederland een valse start. Met de Pellematic Smart_e toont de Oostenrijkse ketelfabbrikant ÖkoFEN dat zij nog steeds het volste vertrouwen heeft in de technologie. De pelletketel met stirlingmotor voor de opwekking van elektriciteit moet ervoor zorgen dat het gekwetste imago van eerdere HRe-ketels snel op de achtergrond raakt.

ÖkoFEN behoort tot de top van Europese specialisten in pelletverwarming. Wereldwijd verkocht de fabrikant inmiddels vele tienduizenden ‘gewone’ pelletketels. Nu komt Ökofen met de Pellematic Smart_e. Een houtgestookte cv-ketel met een stirlingmotor voor de opwekking van warmte en stroom. De fabrikant komt ermee op het moment dat de markt het geloof in dit systeem bijna verloren heeft. De systemen van andere fabrikanten hadden allemaal de nodige moeite om de relatief zware stirlingmotor in de betrekkelijk lichte cv-ketel in bedwang te houden. Storende vibraties en hinderlijk geluid hielden de bewoners uit hun slaap. Van irritante trillingen of geluid is bij de ÖkoFEN ketel – qua formaat vergelijkbaar met een forse Amerikaanse koelkast – geen sprake.

Reputatie

Een andere smet op de reputatie van de HRe-ketels betreft de terugverdientijd. De ketel wekt namelijk alleen stroom op als de ketel brandt, dus met name in de koude maanden. En als de ketel geen draaiuren heeft, is er ook geen rendement.

De terugverdientijd blijft ook bij de Pellematic Smart_e een heikel punt. In een doorsnee huishouden zal de ketel zo’n 2 MW stroom opwekken, goed voor zo’n 450 euro waarmee de terugverdientijd de 20 jaar zal overschrijden. Niettemin meent Ökofen dat er ruimte is voor haar innovatie nu de tijd dringt om een alternatief voor aardgas te hebben. En met name consumenten die een zonneboiler overwegen zijn uiteindelijk voordeliger uit met een pelletketel met stirlingmotor. Een complete zonneboilerinstallatie, dus inclusief panelen, pompen, opslagvat etc. gaat al gauw richting vijfduizend euro. Voor vijfduizend euro meer heeft de consument de Pellematic Smart_e in huis.

Temperatuurverschil

De stirlingmotor wordt aangedreven door de hitte van het pelletvuur en de afkoeling door de retourleiding van de verwarming. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de warmte van de brander en de koude retourleiding, hoe meer vermogen de motor zal leveren. De elektriciteit wordt opgewekt met een permanentmagneet. De frequentie is altijd hetzelfde (50 Hz), maar de slaglengte van de motorcilinder wordt bepaald door de hitte. Naarmate de temperatuur hoger is zal de cilinder  krachtiger omhoog worden geduwd en meer stroom opwekken.

Onverwoestbaar

Een Stirlingmotor is nagenoeg onverwoestbaar omdat de cilinders zich bewegen in een met helium afgedichte schelp. De motor moet met gemak 50.000 draaiuren kunnen halen. De motor zit in het rookgaskanaal boven in de pelletketel. Het vermogen varieert afhankelijk van de retourtemperatuur tussen 650 en 750 W. De pelleketels van ÖkoFen hebben een bewezen levensduur van minstens 25 jaar. Zelfs wanneer de stroomprijs nog verder daalt zal de ketel de terugverdientijd overleven.

Gerelateerde artikelen