​Oorzaak storingen snel in beeld met thermografie

Erik op 12 december 2016 | 3 minuten leestijd
De prijzen van warmtebeeldcamera’s zijn de laatste tien jaar drastisch gedaald. Was het decennialang alleen voor grote adviesbureaus weggelegd om te investeren in de technologie, tegenwoordig is prijs van de camera’s voor kleinere E- en W- installateurs nauwelijks nog een obstakel.

Met thermografie kunnen gebreken zichtbaar worden gemaakt die niet met het blote oog vast te stellen zijn, in bijvoorbeeld schakel- en verdeelinrichtingen, besturingskasten, verwarminginstallaties en procesleidingen. Temperatuurverschillen worden met beelden zichtbaar gemaakt. Rond de 1.000 euro kan de installateur al een camera aanschaffen met een detector van 320X240 pixels. Meer pixels geven een nauwkeuriger beeld maar de installateur kan met zo’n instapmodel beslist uit de voeten. Een thermografische camera kan voor installateurs een interessante aanvulling zijn in de gereedschapskist.  Maar meer nog dan bij welke andere niet-destructieve onderzoeksmethode komt het bij thermografie aan op interpretatie van de vastgestelde gegevens. Een juiste interpretatie vereist ervaring en kennis van de apparatuur.

Externe factoren 

Bij de inspectie van een uitpandige hoogspanningsinstallatie is het zaak om rekening te houden met externe factoren. Een fris windje zal de componenten en aansluitingen afkoelen en als de installateur hiermee geen rekening houdt, slaat hij de plank toch behoorlijk mis met de vaststelling van de diagnose. En hoe interpreteert hij de maximum temperatuur van een smeltpatroon of de spoel van een transformator? Wanneer is de kritische grens bereikt? Ook wanneer een warme plek wordt gevonden, hoeft dat niet onmiddellijk op een storing te wijzen. Het kan er immers ook gewoon op duiden dat de stroom te hoog is en daardoor extra warmte vrijkomt.

Maar als de installateur wél over de juiste kennis beschikt, kan hem dat veel kostbare tijd schelen. Bijvoorbeeld bij twijfel over de uitvoeringskwaliteit omdat de pv-panelen niet presteren zoals de eigenaar was voorgeschoteld. Een thermografiecamera kan in zo’n geval snel duidelijk maken of een paneel defect is en waar die storing dan precies zit.

Verkeerd aangesloten 

Een warmtebeeldcamera kan ook uitvoeringsfouten snel aan het licht brengen. Zo werd een installateur gevraagd te onderzoeken wat de oorzaak kon zijn van een situatie in een woonhuis waarin  de woonkamer steeds óf te warm óf te koud was, de badkamer niet droog werd en de gang was altijd koud. De warmtebeelden gaven een heel ander beeld dan wenselijk zou zijn bij een goed werkende installatie. Zo werden in de woonkamer twee verschillende temperaturen gemeten. Door de beelden kon de installateur snel achterhalen dat de groepen verkeerd waren aangesloten waardoor de leidingen naar de badkamer in dit geval door de kamer liepen. Binnen een kwartier was het probleem verholpen, zonder hak- of breekwerk. Met het blote oog zouden deze verborgen gebreken niet zijn gevonden of het had heel veel tijd gekost.

Gerelateerde artikelen