Ook woningbouw profiteert van voordelen stekerbaar installeren

Erik op 14 maart 2018 | 3 minuten leestijd
De toepassing van prefab stekerbaar schakelmateriaal leek jaren geleden bij de introductie vooral aantrekkelijk voor toepassing bij grootschalige projecten met name in de utiliteit. Immers daar zouden de grootste voordelen bij het installeren zijn te behalen. Maar stekerbare materialen worden inmiddels steeds vaker aangetroffen in de woningbouw.

Een belangrijkleverancier van stekerbaar materiaal is groothandel Technische Unie dat het geprefabriceerde schakelmateriaal kant-en-klaar levert. De introductie van de ‘prefabs’ komt voort uit de vraag uit de markt, vertelt Martijn Nijmeijer, Engineer Prefab Solutions bij Technische Unie. De prefab schakelmaterialen zijn met name interessant voor projecten waar veel standaard installaties moeten komen, bijvoorbeeld de utiliteitsbouw. Een stekerbare installatie levert veel extra gemak en tijdwinst. ‘Een conventionele installatie van een 3-voudige wandcontactdoos kost zo’n 30 minuten. Met onze prefab oplossing is dit slechts 3 minuten.’

Verschillende keuzes

Binnen het assortiment geprefabriceerd schakelmateriaal biedt Technische Unie verschillende keuzes. Bijvoorbeeld alleen wandcontactdozen, of alleen schakelaars, of een combinatie van die twee. ‘Ook bieden we de keuze tussen het kabelsysteem van Wieland of Wago, zodat we er zeker van zijn dat we kwalitatief goede producten afleveren. Het schakelmateriaal is standaard van Gira in combinatie met de speciaal ontwikkelde hollewanddoos van Attema. Maar in overleg kan dit ook met andere merken uit ons assortiment,’ zegt Nijmeijer.

‘Winstalleren’

Attema en Wago hebben samen het concept ‘winstalleren’ ontwikkeld. Attema en Wago zijn al vele jaren toonaangevend op de installatiemarkt. De nieuwe werkwijze 100 procent stekerbaar van Click-mate XL groepenkast tot schakelmateriaal – is bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten van woningen en (woon) zorgprojecten Maar ook transformaties van kantoorgebouwen.

De Attema Click-mate XL Plus groepenkast is voorzien van een uitvoerbrug met WINSTA-RD chassisdelen. Ook grotere installaties met één groepenkast kunnen ermee uitgevoerd worden.

Het principe van stekerbaar installeren wordt al vele jaren met succes toegepast in de utiliteitsbouw en is door WAGO en Attema nu dus ook vertaald naar de woningbouw. Gekwalificeerd personeel is schaars. En de kosten van kundige medewerkers zijn hoog. Daarbij komt dat nieuwe instromers in de branche over het algemeen minder inhoudelijke vakkennis hebben, terwijl installaties complexer worden. Feiten die ertoe leiden dat de moderne installateur steeds meer behoefte heeft aan goede prefab oplossingen waarbij het maken van fouten nagenoeg is uitgesloten.

Uitbreidingen

Wanneer de benodigde tijd in het voorwerk is gestoken, het ontwerp foutloos beschikbaar is en alle materialen ter plekke, kan de installateur daadwerkelijk profiteren van de voordelen van het concept. Ook de afmontage van de elektrotechnische installatie brengt met het prefab concept veel voordeel met zich mee. De prefab componenten kunnen maar op één manier worden gemonteerd. Fouten maken is uitgesloten. Daarnaast levert het concept in een later stadium eventueel ook voordelen op wanneer wijzigingen of uitbreidingen moeten worden doorgevoerd.

In aanschaf zijn de prefabs weliswaar iets duurder, maar door de tijdswinst wordt dit ruimschoots gecompenseerd. 

Gerelateerde artikelen