Ook bestaande stallen kunnen veel brandveiliger

Casper op 19 juli 2018 | 4 minuten leestijd
Vooral in de oude bestaande stallen is brandpreventie vaak nauwelijks aan de orde. Jaarlijks vinden honderdduizenden dieren een afschuwelijke dood, terwijl effectieve systemen beschikbaar zijn om een beginnende brand tijdig te detecteren. Elotec heeft het aspiratie-detectiesysteem dat speciaal is ontwikkeld voor de ‘ruige’ omstandigheden in stallen. Dik Elektrotechniek uit het Drentse Gasselternijveen werkt aan een netwerk van installateurs die het geavanceerde alarmsysteem willen aanbrengen

Maatschap Van Kampen in Gieterveen is een van de bedrijven die het aspiratie-detectiesysteem van Elotec door Dik Elektrotechniek heeft laten aanbrengen. Het is een robuust systeem dat specifiek ontworpen is op de omstandigheden in stallen. Pluimveebedrijf Van Kampen houdt 25.000 moederdieren voor slachtkuikens in twee stallen. 

In tegenstelling tot andere aanbieders in de markt werkt Elotec met het Vulcan stof- en condensfiltersysteem. Een cycloonfilter zuigt de lucht uit de stallen aan waarbij de lucht een cassettefilter en een ‘Diamond’-filter passeert. De cassettefilter haalt stof eruit dat door de cycloonfilter wordt gemist. Tenslotte passeert de lucht het Diamond-filter dat de flowsensor bewaakt. Water en stof worden afzonderlijk opgevangen in twee kunststof flesjes. Omdat deze twee stromen gescheiden zijn, zal er in de filters ook geen ongewenste bacteriegroei optreden. Maandelijks zal het filter even gereinigd moeten worden. 

Geluidssignaal

Mocht het systeem rook detecteren, dan gaat er zowel binnen als buiten de stallen van Van Kampen en in zijn woonhuis een geluidssignaal af. In de stallen waarschuwt ook nog een lichtsignaal. De pluimveehouder ontvangt daarnaast meteen een melding op zijn telefoon. Mocht die onbeantwoord blijven, dan krijgt zijn vrouw een melding op háár telefoon. Koppeling aan een brandmeldcentrale is mogelijk omdat het systeem van de vereiste certificaten is voorzien. Maar Van Kampen maakt daar geen gebruik van. ‘Als mijn buurman een vuurtje aan het stoken is, detecteert het systeem dat ook omdat er buitenlucht in de stal wordt aangezogen. In dat geval zou je hier meteen de brandweer hebben staan. En mocht er echt brand zijn, dan is het veel belangrijker dat ikzelf als eerste ter plaatse ben. De brandweer kan ik zelf wel waarschuwen.’

Storingsmeldingen

In de voorstal heeft Van Kampen de centrale van het systeem waar eventuele (storings)meldingen van de sensoren naar toe worden gestuurd. Mochten filters verstopt raken, vervangen moeten worden of wanneer een sensor het begeeft, geeft het systeem direct een melding. Dik Elektrotechniek komt een keer per jaar terug voor onderhoud. Hij vervangt dan de filters, test de melders en sturingen en elke vijf jaar vervangt hij de accu’s in de centraalkast. De accu’s nemen de stroomvoorziening voor 24 uur over wanneer de spanning wegvalt. Soms is het nodig de leidingen in de stallen door te blazen of enkele inlaatopeningen in de buizen extra te reinigen.

Specifieke toepassing

Brandmeldsystemen worden nog weinig in stallen toegepast. Bovendien is niet elk detectiesysteem geschikt voor deze specifieke toepassing.  Naast de Aspiratiemelder van Elotec zijn er ook optische melders op de markt. Omdat deze melders door stof en vocht vervuilen zijn ze ongeschikt voor stallen. Een ander systeem betreft alarmering door middel van thermische melders. Het nadeel van de thermische melders is de reactietijd. De melding volgt pas als er al sprake is van een behoorlijke temperatuurstijging. Een variant op de thermische melders is de zogenaamde LIST sensorkabel, deze kabel is opgebouwd uit een vlakkabel met hierin sensoren. Ook hierbij volgt pas een melding na behoorlijke temperatuurstijging. Een laatste variant betreft de stralingsmelder. Deze meet met een fotocel de aanwezigheid van IR of UV licht in een speciaal gesorteerd frequentiegebied. Ook hier wordt de melding pas gegenereerd nadat de warmte of licht een behoorlijk omvang hebben.