​Onverklaarbare storingen door slechte Power Quality

Erik op 16 februari 2016 | 2 minuten leestijd
Continuïteit en betrouwbaarheid zijn voor bedrijven en instellingen van het grootste belang. Elektrische energie is de motor die een groot deel van de bedrijfsprocessen, letterlijk en figuurlijk, draaiende houdt. Een goede kwaliteit van deze elektrische energie, oftewel Power Quality, is daarom essentieel.

Het gebruik van nieuwe technologieën, geavanceerde apparatuur en de onderlinge werking hiervan heeft vaak nadelige gevolgen voor de Power Quality van de elektrische installatie. Vervuiling van de stroom, spanningsdips of –pieken, spanningsonbalans en een (te) hoog blindverbruik zijn aan de orde van de dag. Tegelijkertijd is apparatuur gevoeliger voor deze afwijkingen. Helaas blijft een slechte Power Quality vaak lang onopgemerkt en sluimerend in de installatie aanwezig. Op termijn kan dit verstrekkende en kostbare gevolgen hebben. 

Bijvoorbeeld:

  • Het opwarmen of zelfs ontbranden van kabels, verdelers en beveiligingen.
  • Onnodige hoge energieverliezen (wat vaak niet direct zichtbaar is op de rekening).
  • Onverklaarbare storingen van apparatuur.
  • Uitval van productie.
  • Het versneld verouderen van de elektrische apparatuur.

Vooral bij installaties waar problemen zich hebben geopenbaard na wijzigingen in de bestaande elektrische installatie en infrastructuur, kan de oorzaak liggen in een slechte Power Quality. Denk hierbij aan de overstap van conventionele verlichting naar ledverlichting, plaatsing van een groot aantal zonnepanelen, installatie van nieuwe geavanceerde productiemachines en het plaatsen van motoren met frequentieregelaars of elektromotoren die in deellast draaien.

Met geavanceerde (meet)apparatuur kan de Power Quality inzichtelijk gemaakt worden. Het op een juiste manier en op de juiste locatie in de installatie meten, is hierbij van groot belang. Maar vooral het op de juiste manier analyseren en interpreteren van de meetdata is essentieel. Het meten zelf is één stap in de goede richting, maar er is altijd specialistische kennis en ervaring nodig om tot een gedegen inzicht en de best passende oplossing te komen.

Gerelateerde artikelen