​Ontmoet uw collega’s: Patrick Verkerk van Lighthouse Benelux

Erik op 20 januari 2016 | 4 minuten leestijd
Ontmoet Patrick Verkerk van Lighthouse Benelux. Zijn jongensdroom? Vliegtuigmonteur worden. Daar zag hij uiteindelijk toch van af, maar de interesse in techniek is altijd gebleven.

Op de MBO in Oss werd mijn interesse gewekt voor de richting Industriële Automatisering”, zegt Verkerk. “Mijn afstudeerstage deed ik vervolgens bij Omron in Den Bosch, op de reparatieafdeling. In eerste instantie vond ik dat dus helemaal niks aan. Ik ging zelfs nog op zoek naar een andere stageplek, maar het was al te laat.”

Wat bleek? Omron was de perfecte keuze voor Verkerk: “Wat ben ik blij dat ik daar terecht ben gekomen.” De stage paste precies bij zijn wensen en hij bleef er maar liefst zes jaar werken; eerst als Repair Technician, al snel als Senior Technician en uiteindelijk als Equipment Programmeur. Verkerk: “Ik was verantwoordelijk voor het programmeren van de plaatsingsmachines, soldeermachines en visuele inspectiemachines. Daarnaast begeleidde ik de trial, demo en first run van nieuwe producten door het gehele productieproces.”

Carnaval

Na zes jaar bij Omron vond Verkerk het tijd om zijn horizon te verbreden. Gek genoeg gebeurde dat tijdens carnaval. “Ik raakte aan de praat met iemand, kreeg een telefoonnummer op een bierviltje en kon een paar dagen later op gesprek bij Van Doren in Boekel.”

Ook hier bleef Verkerk zes jaar in dienst: “Als Service Engineer zorgde ik voor de inbedrijfstellingen van omvangrijke projecten, ondersteuning van diverse technische diensten, het oplossen van storingen en allerhande kleine projecten. Ik moest hiervoor veel op locatie zijn bij bedrijven als Campina, Bavaria, Mars, Peka Kroef, diverse waterschappen, et cetera.”

In eerste instantie was Verkerk de enige Service Engineer, maar al snel was er genoeg werk voor zes man. Daarom werd Verkerk gepromoveerd tot Service Coördinator. Daarnaast werd hij uitgeleend aan het Waterschap Rivierenland als Hardware Engineer; hier begeleidde hij een omvangrijk automatiseringsproject.

Lighthouse

Verkerk kreeg na zes jaar bij Van Doren een telefoontje van een oud-collega: “Of ik misschien iemand kende die projectleider wilde worden bij Lighthouse in Boven-Leeuwen. Ik kende inderdaad wel iemand: mezelf. Sindsdien werk ik daar met veel plezier.” Lighthouse Benelux levert meetapparatuur en meetsystemen in bedrijfstakken waar ‘clean’ verreist is. “Het is een uitdagend bedrijf met uiteenlopende klanten”, aldus Verkerk. “Van ASML tot een privékliniek met twee operatie kamers.”

Tegenwoordig is Verkerk, samen met een andere projectleider, verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van alle projecten van Lighthouse. Een uitdagende en veelzijdige baan, aldus Verkerk: “Kick-off gesprekken met de klanten, werkvoorbereiding, hardware engineering, bestellen van de benodigde materialen, ondersteuning bij RVS-werk ontwerp, voorbereiden van de kwalificatiedocumenten, offertes maken… Het leuke aan mijn vak is de veelzijdigheid. Elke dag is anders en elk project is anders.”

VUmc

Eén van de recentere projecten die Verkerk heeft afgerond, is er één om trots op te zijn. “We hebben onlangs een drukmonitoringssysteem aangelegd in het VU medisch centrum in Amsterdam”, zegt Verkerk. “De drukmonitoring is in het complete ziekenhuis aangebracht. Dit hebben we in twee weken tijd gerealiseerd, ten tijde van de wateroverlast, waardoor het ziekenhuis tijdelijk leeg was. Ondanks dat het ziekenhuis nagenoeg leeg was, was het een flinke operatie om de drukmonitoring in een bestaand ziekenhuissysteem toe te voegen. Maar het resultaat staat als een huis.”

Stages

Een stageplek die hij eigenlijk niet wilde, bleek voor Verkerk het startschot van een prachtige carrière in de elektrotechniek. Hij benadrukt dan ook het belang van goede stageplekken. “Ik denk dat we de komende jaren een flink tekort gaan krijgen aan beroepskrachten die de e-branche een warm hart toedragen. Het is daarom belangrijk dat we de jeugd enthousiast maken voor de techniek, bijvoorbeeld door middel van interessante stageplekken. We moeten de jeugd laten zien dat techniek niet smerig en zwaar hoeft te zijn, maar dat het een erg brede branche is waar je je heel goed kunt ontwikkelen.”

Gerelateerde artikelen