“In mijn tijd had je weinig keuze als je van de lagere school afkwam. De slimste kinderen mochten naar de ULO, maar wie overbleef ging naar de LTS of de Huishoudschool”, zegt Koerts over zijn eerste kennismaking met techniek. “Ik koos voor de elektrotechnische richting, omdat het me erg aansprak. Het had toch iets meer te bieden, dacht ik toen. Nou, daar kom je heel hard van terug als je eenmaal aan het werk bent, hoor. Daar stond ik dan, te werken in de bouw, naast de metselaar die meer verdiende dan ik. Mijn werkzaamheden waren misschien wat gevarieerder, maar we hadden het allebei even koud.”
Doorstuderen
Na de LTS ging Koerts aan de slag in de elektrotechnische branche. Maar hij bleef ook studeren, één dag per week en later in de avonduren. Koerts: “Je had toen het VEV, dat staat voor Vereniging tot bevordering van Elektrotechnisch Vakonderwijs. Daar heb ik verder geleerd.” Koerts bleek leergierig. Hij rondde er de volgende opleidingen af: LL (leerling monteur), MSI (Monteur Sterkstroom Installaties), TSI (Technicus Sterkstroom Installaties), EW (Elektrowinkelier) en BB (Bedrijfsvoering). Ook op zijn werk slaagde Koerts erin om diverse vakdiploma’s te behalen. Een allround elektrotechnicus was geboren.
Tekenkamer
Tijdens zijn loopbaan ging Koerts van werkgever naar werkgever en van beroep naar beroep. Eigenlijk rolde hij overal toevallig in. Voor een opleiding die hij wilde volgen, had hij bijvoorbeeld wat ervaring in de tekenkamer nodig. Daarom bracht hij maandje door in de tekenkamer van zijn installatiebedrijf. Na die maand werd hem gevraagd of hij in de tekenkamer wilde blijven werken. “Zo is het eigenlijk constant gegaan”, aldus Koerts. “Van tekenaar naar calculator, naar werkvoorbereider.”
Jeugd
Momenteel werkt Koerts bij Croon Elektrotechniek, waar hij verantwoordelijk is voor de commercie. Daarnaast zit hij in een commissie voor zonne-energie en is hij voorzitter van het Lokaal Platform Installatietechniek (LPI) Amsterdam. Dit regionale initiatief van werkgevers en het onderwijsveld initieert en realiseert een groot scala aan regionale activiteiten om onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar te laten aansluiten. Op deze manier hoopt LPI de jeugd weer geïnteresseerd te krijgen in de techniek. “We blijven het roepen: over een paar jaar ontstaat er een groot tekort aan technische mensen”, aldus Koerts.
Trots
Koerts heeft in zijn lange loopbaan mee mogen werken aan veel mooie projecten. Sommige projecten rondde hij 45 jaar geleden al af. Bij andere projecten is hij al twee keer terug gekomen, om de boel grondig te renoveren. “Ik ben betrokken geweest bij zoveel mooie projecten. Denk aan het World Port Center en de Weenatoren in Rotterdam. De Philips-Duphar fabriek, het Olympisch Stadion en Velodrome in Amsterdam. SnowWorld in Zoetermeer en de rechtbank in Alkmaar… Teveel om op te noemen eigenlijk en het zijn allemaal projecten om trots op te zijn.”
Bekijk hier de vorige edities: