Ongerustheid over gebrek aan transparante productinformatie bij led-producten

Erik op 15 december 2017 | 3 minuten leestijd
Aanbieders van LED-producten zijn ongerust over het gebrek aan transparante productinformatie. Soms is aan de verpakking slecht af te lezen of het product werkelijk compatibel is met armaturen of besturing. Ook het gebrek aan voldoende en goed gekwalificeerd personeel is een punt van zorg. Dit blijkt uit het onlangs gepresenteerde Smart Lighting + Led Trendrapport 2018 . Marketing- en onderzoeksbureau Good stelde het rapport samen op basis van een enquête onder 127 bedrijven met activiteiten in deze markt.

Het is een wetmatigheid dat er in een uitbundig groeiende markt altijd ondernemers op staan die uit zijn op snelle, gemakkelijke winsten en nauwelijks oog hebben voor de continuïteit van de bedrijfstak. Het is een fenomeen dat nog steeds de pv-markt een beetje plaagt, maar de LED-branche ervaart de nadelige gevolgen daarvan eveneens, zo stelt het Smart Lighting + Led Trendrapport 2018. Producten op de markt dumpen en wegwezen is voor dat type ondernemer het devies. Hoe de specificaties van het product precies luiden en waar ze  vandaan komen, is veelal een raadsel. Vaak worden ze heel goedkoop aangeboden omdat deze handelaren in grote volumes inkopen. De kwaliteit laat niet zelden al snel na aankoop te wensen over. In combinatie met de soms relatief hoge prijs van bepaalde LED-producten is het lastig tegen deze spelers te concurreren, stellen de ondernemers die hebben meegewerkt aan het rapport.

Maar de respondenten zijn zeker niet pessimistisch. Dat kan ook bijna niet anders.  Want LED-verlichting kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van gebouwprestaties. Het verduurzamen van verlichting kan aanzienlijk effect hebben op het gebied van energiebesparing. Immers 19 procent van wereldwijde elektriciteitsconsumptie en 14 procent van de elektriciteitsconsumptie in de Europese unie gaat momenteel naar verlichting. 

Kleurweergave

Positief zijn de geënquêteerde bedrijven ook over de kwaliteit van de ledverlichtingsinstallaties. Die  is duidelijk verbeterd in de afgelopen jaren. Maar de technologie is zeker nog niet uitontwikkeld. Er is nog altijd sprake van flikkering, problemen met dimmen, onjuiste kleurweergave en problemen rondom lichtsterkte. Ook de kleur van led en dan met name de wisselende kwaliteit ervan, zien de aanbieders nog als een probleem. Dat kan bijvoorbeeld gepaard gaan met te grove/onnauwkeurige ‘binning’. Ledchips worden met miljoenen tegelijk geproduceerd. Het is vrijwel onmogelijk om de producten in kleur- weergave en lichtsterkte volledig identiek te krijgen.

Zorgen om personeel

Een van de grote zorgen die door de lichtsector in het trendrapport wordt geuit is het gebrek aan voldoende en goed gekwalificeerd personeel. Ruim 40 procent van de aan het onderzoek deelnemende bedrijven ziet praktijkervaring als knelpunt bij het installerend personeel.  Nog eens 35 procent ziet de genoten opleiding van het personeel als een probleem. Overigens ervaart ook klein deel van de respondenten (20 procent) helemaal geen knelpunten omtrent personeel.

Twee derde van de respondenten voorziet in de nabije toekomst problemen bij het aannemen van geschoold installerend personeel. Velen leggen de oorzaak bij de vooropleiding(en): ze wijzen erop dat de inhoud van de huidige vooropleidingen onvoldoende aansluit op de vraag in de markt en op de in- en uitstroom.   

Gerelateerde artikelen