Onderzoekers creëren robot met richtingsgevoel

Erik op 20 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Robotica wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze samenleving. We vinden robots steeds frequenter terug in onze industrie en uiteindelijk ook in onze woning. De wetenschappelijke ontwikkelingen omtrent dit onderwerp staan dan ook verre van stil. Singaporese wetenschappers kregen het onlangs voor elkaar om een robot te voorzien van hetzelfde soort richtingsgevoel dat een mens heeft.

Wetenschappers van de Agency for Science, Technology And Research slaagden erin om de menselijke hersenstructuur voor navigatie na te bootsen in een neuraal netwerk, of ‘robot-brein’. Dit stelt de robot in staat om, aan de hand van zicht, een plattegrond op te bouwen en vervolgens de eigen locatie binnen deze plattegrond te bepalen.

Test

De technologie werd geïmplementeerd in een kleine robot, die vervolgens een kantoorruimte van 35 m2 doorkruiste. Het ‘robot-brein’ bleek net zo te werken als dat van de mens en was in staat bepaalde plekken in het kantoor te vinden en obstakels te vermijden.

De technologie staat nog in de kinderschoenen en kan zich nog niet meten aan GPS-navigatie. Maar in de toekomst zou de technologie wel geïmplementeerd kunnen worden in bijvoorbeeld beveiligingsrobots in gebouwen.

Gerelateerde artikelen