Voor de wedstrijd ontwierpen en bouwden een groep studenten in nauwe samenwerking met onder andere Schneider Electric een modelhuis. De Amerikaanse jury lette bij de beoordeling van de inzendingen op tien aspecten, vandaar decathlon, in het Nederlands te vertalen als tienkamp. De studenten wonnen voor hun Living Lab huis in Denver onder andere de publieksprijs. Na de wedstrijd kwam het huis terug naar Nederland en werd opgebouwd op het Utrecht Science Park. Het is onderdeel van het onderzoeksprogramma Wonen 3.0 van de Hogeschool Utrecht. In het huis kunnen innovatieve ideeën van studenten en partners worden getest. Het huis blijft naar verwachting twee jaar staan, en in die periode worden meetgegevens verzameld en renovaties geïmplementeerd. Op 29 mei vond de officiële opening van Living Lab Wonen 3.0 plaats en werd de nieuwe naam Denver House (voorheen Selficient-huis) bekend gemaakt. Onder de vele genodigden was ook Doekle Terpstra, de voorzitter van Techniek NL.
Intensief samenwerken
Op 4 juli organiseerde partner Schneider Electric een eigen middag om tekst en uitleg te geven en om belangstellenden rond te leiden.
Een van de rondleiders is Harold van Faassen. In 2017 was hij student Electrical Engineering aan het instituut Engineering & Design van de Hogeschool Utrecht. Hij stortte zich in dat jaar – samen met studenten werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde van datzelfde instituut, maar ook met HU-studenten facility management, finance, marketing & communicatie, en legal – op de deelname aan de Solar Decathlon Challenge in Denver.
‘De ‘hamvraag’ was: Hoe wilt u wonen in de toekomst?’, vertelt Harold, die inmiddels is afgestudeerd en nu bij Schneider Electric werkt. ‘Met die vraag zijn we destijds aan de slag gegaan. Bij het bouwen van een huis komt heel veel kijken. Dat zou alleen lukken als we onderling intensief zouden samenwerken, maar we hadden ook input van andere partijen nodig in de vorm van kennis en middelen. We hebben heel veel bedrijven aangeschreven. Schneider Electric was direct enorm enthousiast. Zij waren al betrokken bij de HU en ze zijn gedurende het hele traject een grote steun geweest. Schneider bracht ons in contact met bedrijven die zich bezighouden met woningbouw, duurzaamheid en domotica. Het huis zit vol sensoren en meetapparatuur, zodat we alles kunnen monitoren. Aan de hand van de meetgegevens kunnen we het huis optimaliseren. Het grappige is dat er voor systemen die in 2017 ‘hot topic’ waren nu al weer andere oplossingen zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel minder componenten nodig om een woning slim te maken. De manier waarop je systemen kunt laten samenwerken is anders, kost minder tijd. Werktuigbouwkundige onderdelen zijn compacter en er zijn meer mogelijkheden. De ontwikkelingen gaan door, en vandaar ook de projecttitel Living Lab.’
Bijdragen aan een betere wereld
Debby Slofstra, Vice President Building bij Schneider Electric, hield bij de start van het event een kort welkomstwoord. Ze noemde daarin onder andere dat ze trots is op de studenten. ‘Zij hebben het bedrijfsleven weten te mobiliseren om dit samen waar te maken, en dat is een prestatie op zich. Dat de inzending ook nog eens de publieksprijs in de wacht sleepte, is helemaal geweldig. Wat mij betreft is dat de mooiste prijs, omdat het breed gedragen is en laat zien dat het publiek toe is aan een dergelijke innovatie.’ Debby vindt het heel belangrijk om het Living Lab naar de markt te brengen. ‘Als je iets bijzonders maakt, dan moet je dat laten zien. We vinden het prachtig dat het huis nu in Nederland staat en te bezichtigen is. We merken aan de reacties dat het enorm leeft. Tijdens ons event hebben we zo’n honderd mensen rondgeleid die allemaal heel doelgericht kwamen kijken. Er waren installateurs bij, particulieren die off the grid willen, KNX-partners en noem maar op.’
Het is volgens Debby in de afgelopen twee jaar enorm hard gegaan met de technische ontwikkelingen. ‘Daarin willen wij voorop lopen en dit project was een mooie mogelijkheid. Tegelijkertijd zien we het als onze morele verplichting om bij te dragen aan een betere wereld. Als multinational met als core business energiemanagement en procesautomatisering heeft Schneider Electric een belangrijke rol in het hele energievraagstuk. Het moet zuiniger en duurzamer, ook dat spreekt uit het Living Lab. Samenwerking is belangrijker dan ooit, want de onderdelen van een gebouw zijn steeds meer met elkaar geïntegreerd. We hebben verschillende disciplines nodig om het bouwen van slimme woningen en gebouwen verder te kunnen ontwikkelen. Denver House is daar een goed voorbeeld van, waar we allemaal van kunnen leren.’
Technische specificaties
Denver House bevat diverse technologieën en hardware van Schneider Electric, waaronder PowerTags (kleinste draadloze energiemeters), een hybride zonnepaneel omvormer systeem, een Prisma G behuizing. Een smart panel maakt het mogelijk om alles op afstand te kunnen monitoren en bedienen. De PowerTags halen data uit het paneel om inzicht in het energieverbruik te krijgen, maar ook om gedurende de opstellingsperiode energiebesparing en verduurzaming te kunnen realiseren.
Andere componenten zijn D-life schakelmateriaal en verschillende kabeldraagsystemen, en er zijn installatieautomaten voor de energieverdeling. Een patch paneel maakt een zeer snelle internetverbinding mogelijk.
De KNX-installatie draagt bij aan comfortabel en veilig wonen, waarbij alle apparatuur in het huis via een beeldscherm of tablet aan te sturen is, waaronder de (kleur van de) verlichting kleur, zonwering, temperatuur, en muziekinstallatie. Ten slotte is buiten de woning een laadpaal geplaatst om een elektrische auto te kunnen opladen.