​(On)opvallend strak design voor nieuwe aanwezigheidsmelder KNX​

Erik op 18 mei 2015 | 2 minuten leestijd
ABB introduceert met Busch-Jaeger in Nederland de nieuwe ABB i-bus® KNX aanwezigheidsmelder. Met een innovatief en vlak design, de vertrouwde en instelbare detectiegevoeligheid en gunstige prijsstelling zijn ze dé oplossing voor elk (utiliteits)project. Dankzij het opvallend slanke en strakke ontwerp past deze onopvallend goed in elk (zakelijk) interieur. De nieuwe niet-transparante lens voorkomt tevens dat mensen het gevoel krijgen door een camera bekeken te worden. Het nieuwe product biedt met twee uitschakelstappen een energie-efficiënte oplossing volgens de norm EN15232.

Aanwezigheidsmelders, ook wel presentiemelders genoemd, herkennen of er iemand in een ruimte aanwezig is. Hun detectiegevoeligheid is aanmerkelijk hoger dan die van gewone bewegingsmelders. En dat is belangrijk, want zo worden ook mensen die relatief stil zitten te typen ‘gezien’ en blijft de verlichting aan. Echter, niet alleen de verlichting kan aangestuurd worden, ook het binnenklimaat kan intelligent en efficiënt geregeld worden met behulp van aanwezigheidsmelders. Lege ruimtes met de verlichting vol aan en de airco op volle toeren behoren vanaf nu tot de verleden tijd. Ofwel, een fraaie energiebesparende oplossing. Voor elke vraag is er wel een bijpassende aanwezigheidsmelder.

Drie uitvoeringen

De nieuwe aanwezigheidsmelder KNX is in drie uitvoeringen beschikbaar:

  • mini, met 5 tot 9 meter bereik*
  • ‘normaal’, met 8 tot 14 meter bereik*
  • sky, met 18 tot 24 meter bereik*, voor montage op hoogtes van 6 tot 12 meter zoals hallen en atriums, werkt als bewegingsmelder i.p.v. aanwezigheidsmelder

* detectiebereik is afhankelijk van montagehoogte en toepassing

Premium

Voor de mini en ‘normale’ uitvoering is ook een Premium-versie verkrijgbaar die over ingebouwde temperatuurvoeler en HVAC-functie beschikt. Ideaal voor toepassing in kantoorpanden, scholen en zorginstellingen waar de ruimtetemperatuur automatisch geregeld moet worden. Ook handig is de meerkanaals constant lichtregelfunctie. Hiermee schakelt u met een melder verschillende lichtpunten onder verschillende voorwaarden, zoals verlichting aan raamzijde en gangzijde.

De aanwezigheidsmelder heeft geen inbouwdoos nodig en is door middel van veren direct in een systeemplafond te monteren, net als spotjes. Inbedrijfname gaat makkelijk en snel via normale ETS4-applicatie (geen PowerTool), waarbij updaten via de bus mogelijk is. De aanwezigheidsmelders zijn leverbaar in de kleuren wit en aluzilver.

Gerelateerde artikelen