Omschakeling naar energie neutraal moet en kan sneller

Erik op 16 november 2017 | 2 minuten leestijd
De omschakeling naar het energieneutraal maken van woningen moet sneller. Daar zijn veel bedrijven het inmiddels over eens. De stichting Samen Energieneutraal (SEN) wil zich hard maken voor een versnelling met de introductie van de Quick-fit oplossing.

De omschakeling kost veel geld, maar is volgens SEN haalbaar. De aanpassingen aan de woning is meerledig. Zo moet het wooncomfort worden verbeterd, moeten de woonlasten omlaag en moet het huis natuurlijk worden verduurzaamd. SEN heeft onderzocht dat een groot aantal huizen energieneutraal kan worden gemaakt, ongeacht het type, zonder dat de woonlasten omhoog gaan. De Quick-fit oplossing maakt gebruik van een hybride warmtepomp, zonnepanelen en isolatie. Ook eerder aangebrachte maatregelen voor het verbeten van woningen kunnen blijven zitten. 

Financieel haalbaar

Ten opzichte van andere maatregelen ziet de stichting veel voordelen in de oplossing die zij momenteel aandragen. “Verdere stappen voor meer wooncomfort of verdere energiebesparing zijn meer woningspeciek en vereisen deskundig detailadvies. Vanzelfsprekend blijven ook deze belangrijk voor de versnelling richting energieneutraliteit van Nederland, maar vergen substantieel meer investeringen op huishoudniveau”, legt de woordvoerder van SEN uit. De manier van SEN vergt goede samenwerking tussen verschillende bedrijven, de overheid en de bewoners. Omdat verschillende installatiebedrijven intensief moeten samenwerken is integraal installeren in deze manier onmisbaar.

Economie profiteert 

Het versnelt energieneutraal maken van woningen geeft ook de economie een stimulans, is de verwachting. Zo besparen gemeentes geld en levert de installatiebranche meer werk op. De rol van SEN is meer adviserend en de stichting dient daarbij als intermediair. 

Gerelateerde artikelen