​Omgaan met connected products: keep connected!

Erik op 21 mei 2015 | 3 minuten leestijd
De term connected products wordt steeds vaker genoemd. Maar weet u wat dit begrip inhoudt? En hoe gaat u als elektro-professional om met de toenemende vraag naar connected products? In dit artikel duiken we dieper in deze materie.

Van tandenborstel tot koelkast

Vandaag de dag bevatten steeds meer elektronische producten een sensor of een chip die een koppeling van het product met internet mogelijk maakt. Zo zijn er koelkasten waar dit voor geldt, maar ook tandenborstels zijn op deze manier al voorbereid op hun connected taken!

De ontwikkeling op het gebied van connected products biedt verschillende mogelijkheden. Op de eerste plaats wordt apparatuur op deze manier voor de gebruiker op afstand bestuurbaar. Door connected products toe te passen, kunnen uw klanten bijvoorbeeld de verlichting in hun woning uitschakelen terwijl ze op hun werk zijn. Daarnaast biedt deze nieuwe ontwikkeling de mogelijkheid data te verkrijgen over het gebruik van de betreffende apparatuur. Zo kunnen klanten op ieder gewenst moment zicht hebben op bijvoorbeeld hun energieverbruik, hun (tanden)poetsgedrag en de prestaties van hun auto.

Voordeel voor alle partijen

Uiteraard zien veel bedrijven in deze ontwikkelingen ook de nodige kansen. Steeds meer organisaties bieden dan ook apps aan waarmee een verbinding gemaakt kan worden tussen specifieke elektronische producten en bijvoorbeeld een tablet of een smartphone. Met deze service komen zij hun klanten tegemoet. Ook zelf zijn bedrijven echter gebaat bij de toepassing van dit soort apps: het biedt hen een geweldige mogelijkheid om meer informatie te verkrijgen over het verbruik van hun klanten! Een derde voordeel van de toepassing van connected products ligt weer aan de gebruikerskant: de slimme verbinding kan gebruikers bijvoorbeeld voorzien van tips en reminders, waardoor de gebruiker zelf als het ware minder na hoeft te denken bij het gebruik van een apparaat.

Slimme producten: efficiënt, makkelijk en veilig 

Een misschien minder bekend, maar wel goed voorbeeld van connected products is een ‘smart lock’-product. Met dit product kan de gebruiker op ieder moment en waar ook ter wereld het slot van zijn of haar voordeur openen. Daarnaast legt dit slimme slot vast wie er voor de deur staat en kan de gebruiker digitale sleutels verstrekken aan andere mensen. Zo kan de schoonmaakster haar werk doen terwijl de gebruiker afwezig is, zonder dat ze met een fysieke sleutel rond hoeft te lopen! Dit voorbeeld van connected products maakt goed duidelijk wat de voordelen zijn: connected products maken ons leven efficiënter, makkelijker en in veel gevallen ook veiliger.

Zoals het zich nu laat aanzien, is de opmars van connected products onstuitbaar. ‘The Internet of Things’ lijkt ons leven de komende jaren ingrijpend te gaan veranderen – een ontwikkeling waar u als professional in de elektrobranche ongetwijfeld steeds vaker mee te maken krijgt. Het is daarom aan te raden op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, bijvoorbeeld door de Electronics & Automation beurs (2, 3 en 4 juni 2015, Jaarbeurs Utrecht) te bezoeken. Want uiteindelijk komt het neer op één ding als het gaat om deze fascinerende nieuwe ontwikkelingen: keep connected!

Gerelateerde artikelen