In de kerstnacht van 2010 gaat het helemaal mis in een woning in Meppel. Terwijl twee jongvolwassenen van 19 en 23 jaar liggen te slapen, komt er een grote hoeveelheid koolmonoxide vrij. De concentratie koolmonoxide is zo groot dat het jonge stel overlijdt. Er wordt een onderzoek gestart en al snel blijkt dat de CV-installatie niet naar behoren werkt.
Losse rookgasafvoerpijpen
Allereerst blijkt de CV-ketel zelf niet in orde. Daarnaast ligt ook de rookgasafvoer los. Onderzoek wijst uit dat de rookgasafvoerpijpen niet zijn vastgezet en daardoor uit elkaar zijn geschoven. Koolmonoxide uit de CV-installatie komt daardoor niet uit de pijp op het dak, maar krijgt de vrije loop boven het plafond. Tot slot zijn er ook nog problemen met de schacht waar de rookgasafvoer in geplaatst is; ook deze ligt los.
Het Openbaar Ministerie houdt installatiebedrijf Loodsluis en netbeheerder Rendo verantwoordelijk voor de dood van het jonge stel. Werknemers van Loodsluis zeggen dat ze niet wisten hoe ze de afvoerpijpen moesten vastzetten aan de wanden van de kort daarvoor gerenoveerde huizen. Een medewerker van Rendo moest het installatiewerk van Loodsluis vervolgens controleren, maar de controleur verklaart dat hij niet heeft gekeken of de ventilatie voldoende was.
Signaal richting de installatiebranche
Het OM vindt dat beide bedrijven er ‘een potje van hebben gemaakt’ en verwijt hen onzorgvuldig en nalatig handelen en eist een geldboete van elk 75.000 euro. Volgens het Openbaar Ministerie is er veel mis in de installatiesector. Er wordt niet altijd even nauwkeurig gewerkt en dat gaat ten koste van de veiligheid. Met de strafeis wil het OM dan ook een signaal afgeven richting de branche en een grens stellen aan het snel en goedkoop werken.
De uitspraak van de rechtbank volgt op 18 februari.