Oled: de innovatie van de toekomst

Erik op 21 november 2014 | 3 minuten leestijd
Met de vele mogelijkheden en voordelen van ledverlichting zijn we inmiddels bekend. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en het wordt hoog tijd om kennis te maken met oled: dé opvolger van led. Oled scoort niet alleen goed op het vlak van duurzaamheid en energieverbruik, maar biedt nog veel meer toepassingen.

Led staat voor light-emitting diode en is een klein lampje dat brandt wanneer er stroom doorheen gaat. Oled is een organic light-emitting diode. Net als led is ook oled een type halfgeleiderlichtbron, maar het verschil is dat oled geen puntbron is – zoals bij led wel het geval is – maar een grote-vlakkenstraler. Het ‘organische’ slaat terug op de koolwaterstof-folie die tussen de anode en kathode zit. Wanneer tussen deze geleiders spanning opgewekt wordt, straalt de folie licht uit. Met andere woorden: in plaats van een lampje (led) is een oled eerder een stukje film dat licht uitzendt wanneer er elektriciteit doorheen gaat.

Oled straalt een zacht, diffuus licht uit, wat een aangenaam soort licht is om in te wonen, werken en leven. Net als ledverlichting is oled milieuvriendelijk en energie-efficiënt en kent het een minimale warmte-uitstraling. Tegenwoordig wordt oled op glas gemonteerd, maar er wordt onderzocht of er ook andere, zoals zachte kunststof materialen, gemaakt kunnen worden die oled de nodige bescherming biedt tegen de effecten van vocht en lucht.

Innoverende toepassingen

Oled is het meest bekend van hun toepassing in televisies en displays van tablets en smartphones. Omdat displays van oled uit zichzelf licht geven en geen backlight nodig hebben, zijn de displays uiterst dun. Zelfs grote formaten televisies zijn slechts enkele millimeters dik, waardoor ze uiterst licht zijn. Wellicht nog verrassender is dat oled flexibel is, zodat de displays buigbaar gemaakt kunnen worden. De eerste ‘curved’ televisies en buigbare smartphones zijn al op de markt gebracht. Maar oled kan meer, zo leent het zich ook tot het maken van transparante (amoled) schermen en displays.

We krijgen steeds meer met oled te maken. Omdat oled een superdunne en compleet vlakke lichtbron is, kan het zo goed als overal voor gebruikt worden. Zo zijn interactieve projectiewanden ook mogelijk met oled; net als lichtgevende ramen en interactieve spiegels. Oled leent zich daarom uitermate goed voor decoratieve en sfeervolle verlichtingstoepassingen in de retail, horeca en woningbouw.

Een nieuwe oled (r)evolutie?

Met oled staan we aan het begin van een nieuwe (r)evolutie op het gebied van verlichting. Momenteel komen we oled nog niet zo vaak tegen, omdat het door de hoge ontwikkelingskosten nog vrij duur is. Maar dat gold enkele jaren geleden ook voor ledverlichting en kijk eens waar we nu staan…

Gerelateerde artikelen