​Octrooien en de boze buitenwereld

Erik op 15 juni 2015 | 2 minuten leestijd
“Zojuist een nieuw domoticasysteem geïntroduceerd op Elektrotechniek 2015!” “Grote kans op het winnen van een ETOP Award!” “Geweldig, dit soort innovaties.” “Zeer toekomstgericht, en oh zo praktisch!” Lovende woorden waar u als ondernemer heel gelukkig van wordt. Een basis voor goede zaken en mooie deals. De concurrentie heeft het nakijken. Wat kan er nog fout gaan?

Tot er een deurwaarder opduikt bij uw stand. U krijgt, namens een Amerikaans bedrijf, een document overhandigd, waarin allerlei vervelende dingen staan. U wordt bijvoorbeeld gesommeerd direct te stoppen met uw verkoopactiviteiten, omdat u inbreuk zou plegen op patentrechten. Hoe reageert u? Wat gaat u als eerste doen?

U kunt denken: Hoe kan ik nou inbreuk maken, als ik nooit iets met patenten/octrooien gedaan heb? Laat ze het heen en weer krijgen, ik ga gewoon door! Verkeerde optie! Dit riekt naar ‘uzelf boven de wet stellen’… en dat is erg onverstandig. Het zijn tenslotte wel juridische rechten.

Een andere mogelijkheid: u kunt de telefoon grijpen, het Amerikaanse bedrijf bellen en kijken of u direct een deal kunt sluiten. Bijvoorbeeld in de vorm van een licentie. Dat lijkt al beter, maar het is niet de meest gelukkige keuze. Zo is de kans groot, dat u hoe dan ook meer geld kwijt zal zijn dan nodig is. En in de wereld van ondernemen is geld niet onbelangrijk, toch?

De meest verstandige optie lijkt toch om eerst maar eens te kijken wat er überhaupt waar is van de inbreuk-beschuldiging. Om te beginnen: Zijn er geldende rechten? Zo ja, ook voor Nederland? Of kan dat nog gebeuren? Dit is belangrijk, want geen rechten, betekent geen inbreuk. 

Maar ook: Maakt u wel inbreuk? Wat is er verder bekend? Kunt u wellicht zelf een onderhandelingspositie creëren, door een eigen octrooiaanvraag in te dienen? Overleg het eens met een octrooigemachtigde

Gerelateerde artikelen