Nul op de meter ook voor portiekflats

Erik op 11 juli 2016 | 2 minuten leestijd
Nul op de meter-woningen kunnen veel energie besparen. In Nederland zijn al meerdere huizen die een metamorfose zijn ondergaan en daar komen nu ook portiekflats bij. Rotterdam is er klaar voor.

Nederland kent veel portiekflats die rond de jaren zestig zijn gebouwd en die qua energiezuinigheid nog vooruit kunnen gaan. Innovatieprogramma Energiesprong is de organisatie die zich bezig wil houden met koppelen van vraag en aanbod op het gebied van gebouwen. Zij laten weten nu ook Verenigingen voor Eigenaren te benaderen voor de nul op de meter-projecten. De beheerder van het complex aan de Platostraat in Rotterdam ziet de renovatie wel zitten: “Perfect voor ons. VvE Platostraat is een gezonde VvE met enthousiaste leden, en de Rotterdamse mentaliteit komt in dit geval ook zeer goed van pas: aanpakken.” Volgens de organisatie en de VvE zijn er veel voordelen te behalen. “De Platostraat is voor de pilot zeer geschikt vanwege de actieve houding van de bewoners en de goede financiële positie, maar het gebouw zelf is ook een belangrijk onderdeel. Het is een prototype van de complexen zoals die in de jaren ’60 zijn opgetrokken. Alleen in Rotterdam zijn er al honderden in het straatbeeld te vinden.”

Plan

“De uitdaging is om de renovatie voor 1 miljoen euro uit te voeren.” Enkele bedrijven die de renovatie willen uitvoeren, hebben hun ideeën inmiddels gepitcht. Doel van het hele programma is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor gebouwen zonder energienota: woningen, kantoren, scholen en gebouwen van zorginstellingen. Daarvoor jagen zij de markt aan en benutten we kansen die we in de markt zien ontstaan om een transitie te maken. Het vertrekpunt is dat er met name een verandering in het proces en de werkwijze in de bouw nodig is: andere uitvraag, beter aanbod, meer financiële mogelijkheden, aangepaste wet- en regelgeving én een andere zienswijze”, laat de organisatie weten.

Gerelateerde artikelen