Nul op de meter: minder energiekosten, meer comfort

Erik op 28 september 2015 | 3 minuten leestijd
Dat het fenomeen ‘nul op de meter’ leeft in Nederland, blijkt wel uit het feit dat het zelfs het thema is van een televisieprogramma. Dit artikel gaat in op wat ‘nul op de meter’ precies inhoudt en op de maatregelen die nodig zijn om energieneutraal te kunnen wonen.

‘Ons Huis Verdient Het’ is een televisieprogramma dat van start ging in 2014. Na een derde kijkseizoen vanaf het voorjaar van 2015 heeft het RTL4-programma in totaal ruim 6 miljoen kijkers bereikt. Wonen zonder energiekosten spreekt veel mensen aan en dit programma laat zien dat ‘nul op de meter’ in de praktijk haalbaar is.

Energieneutraal bouwen

Het genoemde televisieprogramma maakt deel uit van een initiatief van Energiesprong. Dit is een innovatieprogramma dat Platform31 uitvoert in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doel van het programma is het stimuleren van de markt op weg naar een energieneutraal gebouwde omgeving. De gedachte achter Energiesprong is dat we de energiekosten, die we als samenleving maken voor onze woningen, ook kunnen gebruiken om huizen te renoveren. Door zoveel mogelijk woningen op deze manier energieneutraal te maken, produceren we beduidend minder CO2.

Veel voordelen

Er valt veel te zeggen voor energieneutraal wonen (en bouwen). Allereerst vanwege het financiële aspect – want wie geeft er nu graag meer geld uit dan noodzakelijk? Daarnaast is een huis dat past onder de noemer ‘nul op de meter’ over het algemeen ook gezonder vanwege een beter binnenklimaat. Bovendien levert renovatie met het oog op energieneutraliteit doorgaans ook comfortabelere woningen op, die voldoen aan de eisen van de huidige tijd. Met andere woorden: energiezuinig, aangenaam om in te wonen én voordelig voor de waarde van je huis.

Vernieuwbouwing

Een goed moment om over te gaan naar energieneutraliteit is wanneer er al een verbouwing op de planning staat. Het toepassen van innovatieve technieken voor isolatie, verwarming en ventilatie kan leiden tot een energieverbruik dat zodanig laag is dat het huis energieneutraal genoemd mag worden.

Om een woning CO2-neutraal te maken, kunnen onder meer extra buitenmuren en zonnepanelen worden geplaatst. Daarnaast ligt de keuze van een warmtepomp met bodemwarmtewisselaar voor de hand, evenals mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Ook het plaatsen van een nieuw dak met een optimale hellingshoek voor de zonnepanelen is een optie. Het aanbrengen van een nieuwe gevel behoort ook tot de mogelijkheden.

Comfortabel en gezond

Het lagere energieverbruik levert een besparing op waarmee de eigenaren van de woning de ‘verbouwing’ kunnen bekostigen. Dit levert hen een comfortabele en gezonde woonomgeving op waar kou en tocht tot het verleden behoren. Een dergelijke verbouwing is minder ingrijpend dan men vaak denkt. Slechts een minimaal deel van de werkzaamheden speelt zich op de bouwplaats af, aangezien daken, wanden en installaties voorbereid worden in de fabriek. De uiteindelijke assemblage in de woning neemt relatief weinig tijd in beslag. Een minimale energienota, milieuwinst en een beter woonklimaat? ‘Nul op de meter’ maakt het mogelijk!

Gerelateerde artikelen