​Nul-op-de-meter in biobased woningconcept van VolkerWessels Vastgoed

Erik op 8 december 2016 | 3 minuten leestijd
VolkerWessels Vastgoed heeft onlangs een woningconcept geïntroduceerd dat nagenoeg volledig is gebaseerd op biobased wonen. Toepassing van duurzame installatietechniek en een uitgekiend energetisch ontwerp resulteren niet alleen in een NOM-woning, maar zorgen er ook voor dat de woning meer energie levert dan gebruikt. ‘We zetten met dit concept een nieuwe standaard op het gebied van levenskwaliteit,’ zegt Onno Dwars, van VolkerWessels Vastgoed.

ZuiverWonen noemt de vastgoedontwikkelaar het nieuwe concept dat vorige maand aan de markt werd gepresenteerd. De eerste woningen zullen in Delft en Ter Aar worden gerealiseerd. De woningen bestaan voor een groot deel (44 procent) uit biobased materialen, zoals hout en riet. Daarnaast is de woning voor 87 procent circulair en wordt het gehele dakoppervlak afgekoppeld van het riool.

Installatietechniek 

De duurzaamheid van de woning komt verder tot uitdrukking in de installatietechniek. In het concept is de hele woning uitgerust met vloerverwarming. De warmtebron is een lucht/waterwarmtepomp. Omdat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn is de warmtevraag minimaal. Een gasaansluiting hebben de woningen niet. Wel de nodige pv-panelen. In het ontwerp is uitgegaan van een stroomopbrengst die voldoende moet zijn voor het gemiddelde jaarlijkse gebruik van een klein huishouden en nog eens circa 900 kWh extra. Deze elektriciteit kan vervolgens worden benut voor een elektrisch voertuig. Dwars: ‘Daarmee wekt de woning dus meer groene stroom op dan nodig is voor Nul-op-de-Meter. Verder is de woning uitgerust met een CO2-gestuurd balansventilatiesysteem met warmteterugwinning.’

Afgekoppeld van het riool

Verder is er sprake van 80 procent minder drinkwaterverbruik door waterbesparende maatregelen. Hieronder wordt overigens ook de regenton gerekend die een deel van het water voor de tuin moet leveren. Regenwater dat niet in de ton verdwijnt, wordt geïnfiltreerd en vastgehouden op de kavel en deels door het sedumdak. Daarmee wordt overlast door extreme regenbuien voorkomen.

Het gehele dakoppervlakte is afgekoppeld van het riool. Het relatief kleine sedumdak op de aangebouwde schuur/berging draagt bij in beperkte mate bij aan de CO2 opname en houdt het water tevens tijdelijk vast. Als toekomstige kopers kiezen voor een carport wordt ook deze nog met een sedumdak uitgevoerd.

Plaatselijke partners

Het casco van de woning is volledig prefab. VolkerWessels werkt samen met plaatselijke bouwbedrijven, die op hun beurt weer samenwerken met lokale partners zoals installatiebedrijven.

De eerste woningen van het ZuiverWonen zijn enkele weken in de verkoop gegaan in Ter Aar. ‘Een tweede locatie in Delft volgt spoedig.  Het woningontwerp is afkomstig van architectenbureau Zeinstra Veerbeek. Gelet op de ruimte van de woning en de daarbij horende prijs moet de doelgroep  voor het ZuiverWonen-concept in het hogere segment worden gezocht. ‘Maar dat neemt niet weg dat ditzelfde uitgangspunt ook heel goed hanteerbaar is in de seriematige bouw en wellicht zelfs sociale woningbouw,’ zegt Dwars. ‘Je zou de parallel kunnen trekken met Tesla. We beginnen in het luxe segment en daarna komen er vanzelf varianten.’

Gerelateerde artikelen