Noord-Brabant gaat voor nul-op-de-meter

Erik op 14 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw wees onlangs uit dat er in de woningbouwmarkt weinig vraag is naar energiezuinige gebouwen. In Noord-Brabant wordt echter de eerste stap gezet om daar verandering in te brengen. De provincie, zeventig gemeenten, bouwbedrijven, woningcorporaties, banken en onderwijsinstellingen startten deze week een grootschalig samenwerkingsverband om binnen drie jaar duizend nul-op-de-meter woningen te verwezenlijken.

De woningen in kwestie vormen slechts het begin van een grootschaliger project, waarbij alle 800.000 woningen in Noord-Brabant gerenoveerd én energie-neutraal gemaakt moeten worden. Het doel is om dit voor 2050 klaar te spelen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want dat zou betekenen dat er ongeveer honderd woningen per dag energie-neutraal gemaakt moeten worden. Momenteel wordt slechts een kwart van dat aantal gehaald. Om dit proces te versnellen is dan ook het grootschalige samenwerkingsverband met verschillende partijen opgezet.

De deal werd deze week ondertekend tijdens de manifestatie Brabantse Deal Nul-op-de-meter. Elke partij had een eigen plan om bij te dragen aan de realisering van de nul-op-de-meter woningen. Gemeenten lieten bijvoorbeeld weten dat ze het proces van vergunningen voor dergelijke woningen gaan versoepelen. Bouwpartijen beloofden nauwer samen te gaan werken om economisch rendabele renovaties mogelijk te maken.

Rijtjeshuizen

Het grootschalige renovatieproject gaat van start met het opknappen van rijtjeshuizen uit de jaren ’50 tot en met ’80. Deze huizen krijgen een isolerende schil en worden uitgerust met zonnepanelen. Het inmeten van de huizen gebeurt digitaal en huiseigenaren kunnen vervolgens zelf kiezen welke buitenschil zij voor hun huis willen hebben. De benodigde onderdelen voor de renovaties worden in een hoog geautomatiseerd proces gemaakt, waardoor de kotsten gedrukt kunnen worden.

Klimaatdoelstellingen

Het Brabantse project is een belangrijke bijdrage aan de landelijke klimaatdoelstellingen van Nederland. Ook zorgt de Brabantse Deal Nul-op-de-meter voor een flinke boost in werkgelegenheid.

Gerelateerde artikelen