Noodverlichting verdient elk jaar een grondige inspectie

Erik op 10 april 2015 | 3 minuten leestijd
Het is verplicht om de noodverlichting van een gebouw elk jaar aan een grondige inspectie te onderwerpen. Maar hoe gaat zo’n controle precies in zijn werk? Elektrotechniek365 geeft een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Om de veiligheid van een gebouw te garanderen, is het belangrijk om de vluchtwegverlichting jaarlijks te controleren. Dit is niet alleen verplicht, maar zorgt bovendien voor een veilig gevoel bij de bewoners en gebruikers van het pand. Tijdens zo’n jaarlijkse inspectie controleert een inspecteur niet alleen of de verlichting aan alle gestelde eisen voldoet, maar ook of het armatuur nog naar behoren werkt en vervangt zo nodig bepaalde onderdelen.

Belangrijke documenten

Voordat een controleur zijn inspectieronde begint, vraagt hij eerst om allerlei documenten, die informatie over de noodverlichting geven, waaronder tekeningen van het gebouw waarin de verlichting is geprojecteerd, ontruimingstekeningen en verslagen en logboeken van eerder uitgevoerde inspecties en onderhoud. Als hij dit heeft doorgenomen, kan de inspectie van start.

Een grondige inspectie

Tijdens de controle onderzoekt een inspecteur onder meer of de huidige vluchtwegverlichting nog wel past bij het gebruik van het gebouw. Zijn er recente verbouwingen geweest en kloppen de pictogrammen nog wel? Daarnaast checkt hij of de armaturen op de juiste manier zijn bevestigd en of er geen uitwendige beschadigingen of ernstige vervuiling is opgetreden. De controleur kijkt of de vluchtwegverlichting correct is geïnstalleerd en of het vereiste lichtniveau wordt gehaald. Daarnaast test hij of de noodverlichting bij stroomuitval lang genoeg werkt. Bij handmatig geteste systemen moeten de armaturen gedurende een uur spanningsloos worden gemaakt voor het uitvoeren van de autonomietest. Tot slot onderwerpt de controleur ook de batterijen aan een grondige inspectie.

Onderhoud uitvoeren

Vaak blijkt tijdens een inspectie dat er het een en ander moet worden vervangen. Bij sommige onderdelen, zoals verkleurde pictogrammen, beschadigde behuizingen of defecte printplaten en batterijen, is direct duidelijk dat ze aan vervanging toe zijn. Ander onderhoud wordt preventief uitgevoerd, zoals het vervangen van de lichtbron, wat elk jaar moet gebeuren. De batterij wordt in de regel eens in de vier jaar preventief vervangen. Als een inspecteur klaar is met zijn controle en onderhoud, noteert hij al zijn bevindingen en uitgevoerde onderhoud weer in het logboek.

Gerelateerde artikelen