Geen stroom? Geen nood!
Noodverlichting dient zijn doel in situaties waarin de stroom, en daardoor de reguliere verlichting, uitvalt. Valt om wat voor reden dan ook de normale verlichting uit, dan kan dit leiden tot paniek en dat kan weer zorgen voor gevaarlijke situaties. Als een pand of een object is uitgerust met een noodverlichtingsinstallatie, dan hoeven dit soort gevaarlijke situaties niet voor te komen. Als de stroom dan uitvalt, doet de noodverlichting immers automatisch zijn werk, waardoor mensen het gebouw of object op een verantwoorde manier kunnen verlaten.
Unieke omstandigheden
Uiteraard stelt iedere locatie andere eisen aan de noodverlichting. Ieder gebouw is anders en infrastructurele objecten stellen compleet andere eisen dan gebouwen. Voor een infrastructuurobject als een tunnel is noodverlichting vanzelfsprekend ook onmisbaar. Op een dergelijke plek kan het uitvallen van de reguliere verlichting grote gevolgen hebben, juist omdat de verlichting in een tunnel zo essentieel is.
Veiligheid gewaarborgd
Als tunnelbeheerder is Rijkswaterstaat een belangrijke speler als het gaat om veiligheid. De helft van de wegtunnels in ons land valt onder beheer van Rijkswaterstaat, de andere helft wordt beheerd door gemeenten en provincies. Rijkswaterstaat noemt tunnels ‘relatief veilig’. Wel was er in het verleden nogal eens discussie, vooral vanwege het ontbreken van eenduidige veiligheidsnormen. Ook ontbrak overeenstemming over de eisen waaraan de veiligheidsvoorzieningen in een tunnel moesten voldoen. Om de veiligheid in tunnels te kunnen blijven waarborgen, heeft Rijkswaterstaat daarom het ‘Steunpunt Tunnelveiligheid’ in het leven geroepen.
Dit steunpunt beheert alle denkbare informatie en kennis over tunnelveiligheid. Iedereen die zich vakmatig bezighoudt met het ontwerp, de bouw of het beheer van tunnels kan een beroep doen op dit steunpunt. Door gebruik te maken van de beschikbare kennis, kan de veiligheid van iedere tunnel aangepast worden aan de afzonderlijke eisen voor die tunnel. Sinds oktober 2012 wordt voor tunnels van het Rijk ook gebruikgemaakt van de ‘Landelijke Tunnelstandaard’, die Rijkswaterstaat ontwierp in samenwerking met een aantal marktpartijen. Met ingang van 1 juli 2013 is bovendien de gewijzigde ‘Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels’ van kracht geworden.
Deskundige installatie onontbeerlijk
Er komt bij het waarborgen van de veiligheid van de Nederlandse tunnels dus heel wat kijken. Ook als het gaat om het installeren van noodverlichting voor de infrastructuur in het algemeen, en die van tunnels in het bijzonder, is de nodige kennis en ervaring vereist. Het is hoe dan ook van wezenlijk belang dat noodverlichting altijd op grond van deskundig advies en in overeenstemming met de normen wordt ingericht. Daarnaast zijn vakkundige installatie en professioneel onderhoud van de noodverlichting eveneens onmisbaar: alleen zo kan een optimale en duurzame werking worden gegarandeerd. En alleen zo kan noodverlichting de functie vervullen die het hoort te hebben: voorkomen dat er méér misgaat wanneer er iets misgaat.