​Nood­ver­lich­ting in de industrie

Noodverlichting is één ding, maar noodverlichting in de industrie is iets anders. De eisen zijn op allerlei vlakken strenger. Je kunt niet volstaan met de standaard producten, er moet een doordacht plan komen waarin rekeningen wordt gehouden met allerlei aspecten. Is noodverlichting in de industrie een vak apart?

Herold Boertjens, directeur van noodverlichtingsspecialist Famostar en het Kenniscentrum Noodverlichting, beaamt dat. “In de industrie is alles anders. Je hebt er te maken met extreme temperaturen, stof, vocht, gevaarlijke stoffen, hevige schokken. Noodverlichting in zo’n omgeving moet tegen die omstandigheden kunnen.”

Hoge eisen

In drie situaties worden vooral hoge eisen aan de noodverlichting gesteld. Dat is in grote, hoge ruimtes waar geen of weinig daglicht komt, in koelcellen, en bij productielijnen. Boertjens: “Het is natuurlijk belangrijk dat risicovolle productieprocessen goed verlopen, dat wil zeggen: veilig en hygiënisch. De mensen moeten er hun werk goed kunnen doen. En mocht er iets fout gaan, dan is het zaak om het proces snel en veilig af te kunnen sluiten als een gebouw ontruimd moet worden.
In de wereld van de noodverlichting onderscheiden we vier verschillende risico’s. Dat zijn:

  • Mechanische risico’s (machines)
  • Gevaarlijke stoffen.
  • Temperatuur.
  • Gevaarlijke locaties.

Altijd maatwerk

Noodverlichting in de industrie is niet iets wat een installateur ‘er even bij’ doet”, zegt Herold Boertjens. “Er zijn installateurs die veel in industriële omgevingen komen. Zij weten wel waar ze op moeten letten, maar ze hebben altijd nog wel de kennis van de fabrikant nodig. Als je bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie de productieruimte wilt schoonmaken met een hogedrukspuit, dan denk je aan een waterdicht armatuur. Maar als de temperatuur in die ruimte erg schommelt, of je gebruikt warm sop in een koude ruimte, dan volstaat een blik in de catalogus niet. Een gespecialiseerde installateur weet dan dat er waarschijnlijk extra eisen voor zo’n product gelden. Een IP65 armatuur is waterdicht, maar spuit je met flinke kracht onder bepaalde hoeken dan moet je IP66 hebben. Bij temperatuurschommelingen is een slagvaste bevestiging van de armatuur belangrijk, en dan volstaan IP65 en IP66 allebei niet. Het leuke van noodverlichting in de industrie, is dat het overal weer anders is. Het is heel afwisselend, en altijd maatwerk.”

Ge­re­la­teer­de artikelen