Noodstroom op orde voor Wageningen Universiteit

Erik op 20 april 2015 | 2 minuten leestijd
Via bijzonder transport is er een 1700 kVA generatorset geleverd aan Wageningen University. De universiteit heeft de noodstroomvoorziening nodig ten behoeve van klimaatkamers waarin wetenschappelijke onderzoeken worden gedaan op het gebied van planten, medicatie en voeding. De continuïteit van de stroomvoorziening in het laboratorium zal door middel van het generatorset gewaarborgd worden wanneer sprake is van stroomstoringen. Door de aanschaf van het generatorset kan Wageningen University verzekeren dat de lopende specialistische onderzoeken onmogelijk verloren zullen gaan door stroomuitval. Het gaat om kostbare onderzoeken waar soms tientallen jaren door wetenschappers aan gewerkt is.

Eind 2014 werd de stroomwens kenbaar gemaakt en is Koppert Power uit De Lier van start gegaan met de bouw van de set. ‘Het unieke aan het generatorset is de custom made ontwikkeling, de set is volledig op de specifieke wensen en eisen van Wageningen University afgestemd’, aldus Peter van den Heerik, directeur Koppert Power.

Noodstroom generator binnenzijde

Met 6.500 medewerkers en 10.000 studenten uit ruim honderd landen wordt internationaal gewerkt voor zowel overheden als voor het bedrijfsleven, de kracht van de universiteit ligt op het gebied van natuur-, technologische, medische en maatschappelijke disciplines. Als er wetenschappelijke doorbraken zijn, worden deze door Wageningen University snel in de praktijk en in het onderwijs vertaald.

De 1700 kVA generatorset met een totaal gewicht van 68.000 kg, lengte van 24 meter en hoogte van 4,5 meter, werd vanuit De Lier middels bijzonder vervoer getransporteerd naar de universiteit in Wageningen. De geleverde aggregaat heeft een continu vermogen van 1700 kVA / 1.360 kW, het stand-by vermogen is bijna 2 MW. Met dit vermogen zou men zo’n 1.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens gelijktijdig kunnen voorzien van stroom. In de generatorset is een zestiencilinder dieselmotor van het merk Mitsubishi, type S16RPTA geïnstalleerd met daaraan een generator gekoppeld van het merk Leroy Somer LSA 51 S5-4P. De generatorset heeft een brandstoftank van 5.000 liter waarop vierentwintig uur gedraaid kan worden. De set is volledig geautomatiseerd en staat 24/7 in verbinding met Koppert Power, hierdoor kunnen analyses en alarmeringen digitaal worden uitgelezen.

Gerelateerde artikelen