“Het Energieakkoord legt de focus op de rol van zonne-energie in gebouwen”, zegt hij. “Dat is op zich goed, maar er is meer. Verder worden er geen heldere doelen in termen van megawatts genoemd, zoals bij windenergie. Daar zouden overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich sterk voor moeten maken. Vele kleine installaties maken immers één virtuele grote installatie”.
Energieakkoord
Onlangs bracht oud-minister Ed Nijpels van Milieu, huidig voorzitter van IngenieursNL, het voortgangsrapport over de uitvoering van het Energieakkoord voor duurzame groei uit. De belangrijkste groei, constateert Nijpels, komt van biomassa (aandeel hernieuwbare energie in 2023: 7,5 procent, nu 3,4 procent) en windenergie (met een aandeel in 2023 van 5,8 procent, nu 1,1 procent). Het aandeel zonne-energie blijft beperkt tot minder dan 1 procent in 2023, en speelt geen rol van betekenis in de beoogde groei naar 16 procent duurzame energie in 2023.
Kansen in bebouwde omgeving
Wim Sinke werkt bij de unit Zonne-energie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten en directeur is van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Solar Energy. Daarnaast is Sinke hoogleraar zonne-energie (photovoltaic energy conversion PV) aan de Universiteit van Amsterdam. Zonne-energie heeft volgens hem veel potentie in de gebouwde omgeving, in de infrastructuur in ons land en op geselecteerde andere locaties. “Onder de voorwaarde dat we zorgvuldig omgaan met onze leef- en werkomgeving en ons landschap, is er veel mogelijk, in soorten systemen en in volume.”
Opwekkosten zonnestroom
De opwekkosten van zonnestroom hoeven geen reden voor terughoudendheid te zijn, aldus Sinke. “Deze zijn enorm gedaald en zullen nog aanzienlijk verder omlaag gaan. Zonne-energie wordt een concurrerende optie voor grootschalige inzet. Reden om nu ook hard te werken aan de inpassing.” Sinke is spreker tijdens het programma dat het onderzoeksconsortium Solliance op het gebied van dunne-filmzonnecellen aanbiedt tijdens het Solar Event. Dit business-to-business evenement voor de zonne-energiesector vindt plaats tijdens de vakbeurs Energie 2014, van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.
Volume door verleiding
De uitdaging is om zeer grootschalige toepassing van zonne-energie te realiseren met behoud van maatschappelijk draagvlak, stelt Sinke. “Ruimte is in Nederland een schaars goed, dus zorgvuldig opereren is essentieel voor blijvend succes. Aantrekkelijke integratie van systemen, in gebouwen en andere objecten en eventueel op sommige plaatsen in het landschap, is noodzakelijk. Dan is er echter heel veel mogelijk.”
Kostendaling
Zonne-energie heeft nog steeds het imago een elegante doch relatief dure optie te zijn, constateert Sinke. “Dat beeld is niet terecht als we naar de feitelijke ontwikkelingen kijken. We gaan op relatief korte termijn naar opwekkosten onder de 10 cent per kilowattuur toe. Op de wat langere termijn zullen de opwekkosten naar verwachting dalen tot 3 à 5 eurocent per kilowattuur. In Nederland, welteverstaan. Zonnestroom is dan gewoon goedkoop te noemen. Kostendaling is een belangrijke voorwaarde voor grootschalige toepassing van zonne-energie. Die horde gaan we zeker nemen.”