Nobelprijs voor ontdekkers blauwe led

Erik op 8 oktober 2014 | 2 minuten leestijd
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar de grondleggers van blauwe ledverlichting. Hoewel deze vorm van verlichting al even bestaat, geldt de ontdekking van blauwe led nog altijd als een veelbelovende uitvinding, waarmee ineens veel meer mogelijk werd…

De Zweedse Nobelcommissie maakte begin deze week bekend dat de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano samen met Shuji Nakamura uit de Verenigde Staten de winnaars zijn van de Nobelprijs 2014. Akasaki en Amano deden begin jaren negentig veel onderzoek naar blauwe ledverlichting, die Nakamura uiteindelijk uitvond. Met het winnen van de Nobelprijs zijn de mannen 875.000 euro rijker. 

Witte ledverlichting

Hoewel er in de jaren zestig al rode en groene leds bestonden, is de uitvinding van blauwe ledverlichting een stuk innovatiever te noemen. De uitvinding van blauwe led legde de basis voor witte ledverlichting. Witte led geldt als een energie-efficiënte en milieuvriendelijke lichtbron, die behoorlijk lang mee gaat en dat betekende het definitieve einde van de gloeilamp.

Uitkomst voor ontwikkelingslanden

De witte variant zien we tegenwoordig bijna overal. Natuurlijk zijn er heel veel lampen die op witte ledverlichting werken, waaronder die van auto’s en lantaarnpalen. Maar deze vorm van verlichting wordt ook gebruikt in computer-, televisie-, en telefoonschermen. Ook in ontwikkelingslanden is witte led een uitkomst. Door het lage energieverbruik kunnen de lampen branden op zonne-energie en dat maakt het hebben van elektriciteit overbodig.

Gerelateerde artikelen