​Nieuwe zonnecel haalt energie uit regendruppels

Erik op 7 april 2016 | 2 minuten leestijd
Innovaties op het gebied van zonnecellen volgen elkaar in sneltreinvaart op en efficiëntie-records worden bijna wekelijks verbroken. Weersomstandigheden zijn echter nog steeds een heikel punt. Een langzaam voorbijtrekkende regenbui is nog steeds funest voor de efficiëntie van een gemiddeld zonnepaneel. Een team van Chinese wetenschappers claimt de oplossing te hebben: zonnecellen die regendruppels in energie omzetten.

Het enige dat nodig bleek te zijn, was een dun laagje grafeen. Dit wondermateriaal staat, onder andere, bekend om zijn uitstekende geleidende kwaliteiten.

Zout

Neerslag bevat zout, dat zich vanzelf scheidt in positief geladen ionen (zoals natrium, calcium en ammonium ionen). Grafeen verbindt deze positief geladen ionen met elektronen, een proces dat wetenschappers ook wel de Lewis acid-base interaction noemen. 

De positief geladen ionen blijven aan het grafeen-oppervlakte hangen, waardoor een ‘sandwich’ van twee lagen ontstaat. Tussen die twee lagen wordt vervolgens een elektrische spanning gegenereerd. Met andere woorden: neerslag en grafeen maken een uitstekende combinatie om elektriciteit op te wekken.

Het onderzoek bevindt zich momenteel in de beginfase, dus er zijn verder weinig details over het onderzoek bekend. De Chinese wetenschappers lichten hun bevindingen wel verder toe in het tijdschrift Angewandte Chemie.

Lees ook: Recyclen van lichtfotonen: revolutie in zonne-energie branche?

Lees ook: Waarom behoren dure zonnepanelen straks tot het verleden?

Gerelateerde artikelen