Nieuwe WTW behaalt hoogste warmteterugwinrendement van de markt

Casper op 29 oktober 2018 | 3 minuten leestijd
De aandacht voor duurzame en energiezuinige gebouwinstallaties groeit. Dat geldt ook voor de particuliere woningbouw, waar warmteterugwinsystemen het steeds vaker winnen van natuurlijke ventilatieoplossingen. BUVA speelt hierop in met een nieuwe WTW-unit, waarin specificaties zoals een zeer hoog rendement, een lage energieopname en een fluisterstille werking slim gecombineerd worden met een geavanceerde klokprogrammaregeling, app-sturing en constante flow-regeling.

“Bij de ontwikkeling van de BUVA EcoStream WTW-unit hebben we nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen van bewoners én installateurs”, vertelt Jaap-Henk Keijer, productmanager bij BUVA. “Het resultaat is één warmteterugwinunit die niet alleen in 90-95% van de woningtypen kan worden toegepast, maar met > 97% ook het hoogste warmteterugwinrendement van de markt behaalt. De toepassing van een warmtewisselaar met kanalen in driehoekverband zorgt voor een maximaal contactoppervlak en een betere warmteoverdracht tussen de afgezogen warme binnenlucht en aangezogen frisse buitenlucht.” 

Fluisterstil 

De geometrie van de in- en uitstroomopeningen is zo uitgekiend dat de luchtweerstand in de EcoStream WTW-unit wordt geminimaliseerd, vertelt Keijer. Datzelfde geldt voor de manier waarop de af- en aangezogen lucht door (winter) of langs (zomer) de warmtewisselaar gaat. “De ventilatoren hoeven hierdoor minder hard te draaien, met een laag energieverbruik en fluisterstille werking als resultaat.”

Vraaggestuurde werking 

De EcoStream WTW-unit functioneert volledig autonoom. Tussenkomst van de gebruiker is niet nodig, aldus Keijer. “In het systeem zijn sensoren opgenomen die permanent de luchtvochtigheid en het CO₂ niveau in de woning meten. Vocht, (drijf)gassen en kook- en toiletluchtjes worden snel gedetecteerd door de unieke luchtkwaliteitssensor waar BUVA altijd gebruik van maakt. Hierop zal de WTW-unit automatisch zijn ventilatiecapaciteit aanpassen.”

Beheer via smartphone 

Een koppeling met het WiFi-netwerk van de woning maakt eenvoudig beheer via de smartphone mogelijk, waardoor bedieningen en displays in de woning zelf en op de WTW-unit niet meer aan de orde zijn. “Middels een smartphone-app kunnen gebruikers niet alleen de standen aanpassen en het klokprogramma instellen, ze kunnen ook inzien wanneer bijvoorbeeld de filters vervangen moeten worden. Daarbij kunnen er eenvoudig software-updates uitgevoerd worden, zonder tussenkomst van een monteur.” 

Strak design 

Met een afmeting van 850 x 750 X 550 mm (H x B x D) en een gewicht van ca. 35 kilo, is de EcoStream WTW-unit niet alleen compact, maar ook erg licht. “We hebben de unit zo ontwikkeld, dat hij 180˚ gedraaid gemonteerd kan worden”, vertelt Keijer. “Met andere woorden: de linkse en rechtse variant is een en dezelfde unit, waardoor er nooit onduidelijkheid kan ontstaan bij het bestellen. Dankzij het uiterst strakke design is zelfs montage in het zicht mogelijk, waarbij een optionele kap voor de finishing touch zorgt.”